2016-11-11
Samiska kvinnor skildrade i unik fotografisk utställning
Den fotografiska utställningen Interruptions är resultatet av en vinterkylig resa i svenska Sápmi där en belgisk och en amerikansk fotograf tolkat sina möten med samiska kvinnor, var och en med sin personliga levnadsberättelse.
Varje porträtt visar också hur kampen mot förtryck och exploatering satt sina spår.
Kiruna stadshus är en luftig rektangulär byggnad med väldigt högt till tak. Ändå känns de 40 kilo tunga och jättelika porträtten av de samiska kvinnorna stora här.
Ståtliga, vackra och fulla av kraft trots alla friktioner, som i dag påverkar den samiska identiteten, står de där och betraktar oss från sina ramar.
Utställningen Interruptions eller Friktioner som den heter på svenska är resultatet av drygt ett års arbete. Konstmuseet i Norr med projektledaren Maria Ragnestam i spetsen ville att den sista utställningen de gör på Stadshuset i Kiruna innan det rivs skulle bli speciell. Stadshuset ska rivas för att LKAB vill utöka gruvdriften och därför måste delar av Kiruna flyttas.
- Vi väljer omsorgsfullt ut de vi ger uppdraget till för sedan får de fria händer, berättar Maria Ragnestam.
Att det inte blev en samisk fotograf som fick uppdraget att gestalta det samiska har diskuterats, berättar Maria Ragnestam.
- Jag tror att det behövs och finns plats för både inifrån- och ett utifrånperspektiv och de här fotograferna hade erfarenhet att jobba med både minoriteter och urfolk, säger hon.
När fotografduon Cooper och Gorfer väl fått uppdraget gjorde de en rundresa i Norrbotten i sällskap av en "guide". Lisa Kejonen hjälpte till med språket, kontakter, platser och kutymen. Cooper och Gorfer har sedan omvandlat sina intryck till en måleriska bilder som åskådliggör budskap och reflektioner som kommit fram under samtalen med varje kvinna.
- Fotograferna har är i första hand gestaltat enskilda individer som också är samiska kvinnor, säger Ragnestam.
Första bilden i utställningen är ett foto av Katarina Kielatis i Jokkmokk. Hon blir fotad med handflatan uppe i luften med ett skrivet budskap, Fábmo, styrka. Första anblick visar bara ett vanligt porträtt men studerar man närmare finns där massvis av detaljer som berättar hennes historia och kamp. I kolten finns till exempel ett lager av kartor på exploateringar, röda linjer som gränser.
Varje enskild individ och kvinna bär på sin historia. Det handlar om allt från kampen mot cancer, hur svårt det kan vara att vara en individ i en klan till en vårdnadstvist. Alla utom artisterna Mimi och Maxida Märak valde att bära kolt på bilderna.
- Det var upp till dem själva, berättar Maria Ragnestam.
Utställningen visas i sin helhet i Kiruna fram till sista september. Sedan ska delar av den till Gällivare, Jokkmokk, till Kvinnohistoriskt museum i Umeå och till Fotografiska i Stockholm. Även en bok har tagits fram som visar processen med utställningen.
MALIN A JUNKKA