Bildspel

Foto Lars-Ola Marakatt

2024-10-28

Renskötaren som blev älgfarmare

Karl XVI Gustav må vara kung i Sverige men i Lansån är det Ola Rokka som regerar över Rut, Frans, Oscar II och de andra sju älgarna i hans älgfarm. Nu när han själv tagit pension från renskötarlivet, då hans son tagit över, lever han älgskötarpensionärslivet. – Det är fantastiskt att jobba med djur. Jag har ett fantastiskt liv, säger Ola Rokka, som fyller 77 år efter brunsten.

Efter att ha jobbat ett tiotal år med att visa hur renskötseln går till för gäster från när och fjärran startade familjen Rokka älgfarmen. Ola Rokka berättar att det var många gäster som frågade om älgarna och då föddes idén till att börja visa älg. Nu är parken den nordligaste av Sveriges 30-talet älgparker. Här vid Lansån, några mil väster om Överkalix, har familjen 10 älgar inhägnade.

– Skogens konung är speciell och väldigt populär ute i Europa, berättar Ola Rokka. Jag lär mig själv också. Det jag inte vet om Europa finns inte och veta. Turisterna berättar ett och annat, ler Ola.

Under dessa 30 år som familjen jobbat med turism har de haft tusentals besökare som fått lära sig det mesta om älgarna men även om den samiska kulturen. Och för att han ska slippa upprepa sig och berätta allt om och om igen visar han först en videofilm om älgarna och farmen. En man med amerikansk engelsk accent berättar bland annat att älgar har fyra magar, precis som renen, och att de stora tjurarna kan väga dubbelt så mycket i norra Sverige än i söder. Brunsten infaller på hösten och kalvarna föds till våren. Ungefär som livets gång är för renen.

– Min favorit hittills har varit Oscar. När han var som störst var han en 22-taggare. Han var mäktig men snäll. Normalt vaktar älgen sitt renfoder vid krubban, men han lät älgkalvarna äta av sitt foder, berättar Ola.

På väggen vid ladugården, som är ombyggd till en turistmottagning där gästerna serveras fika och entusiastiska berättelser, hänger en bild där Oscar går efter Ola i hans hage. Samma bild marknadsför älgparken på nätet. På andra väggen hänger bilden på Expressens löp från onsdagen den 29 september 2010, “Lassgård anfölls av älgtjur - under inspelningen av Jägarna i Norrbotten”. Allt utspelade sig på familjens älgfarm i Lansån eller, Arctic moose farm, som den är döpt till. Det var under inspelningen av filmen Jägarna 2 som den brunstiga älgtjuren Frans, som normalt inte brukar göra något mot människor, hade en sträng blick mot stjärnskådespelaren Rolf Lassgård. Situationen blev så hotfull att Ola Rokka var tvungen att agera.

– Frans var som fan på Lassgård och bara tittade på honom och stod nära. Vi var tvungna att göra ett hål i det tre meter höga staketet och dra ut honom därifrån. Efteråt tog jag ett snack med Lassgård: “Du måste hålla på mycket med kvinnor”. Och han svarade: “älgar vet”.

Jag följer Ola till det höga staketet. Ola tar till ton och skriker ett utdraget “kooom”. En av kvigorna börjar gå mot vårt håll och kommer fram till staketet. En bit bort, vid de svarta vattenhinkarna, står två älgkalvar och hinkar i sig vatten. Vi går dit. Där står älgkon Rut, bara en halvmeter ifrån oss, på andra sidan staketet. Men hon låter sig inte bli klappad.
– Nej, det är det få djur som vill, berättar Ola.

Under hans tid som renskötare stod inte älgar på hans dagordning. På den tiden var det två veckors älgjakt samtidigt som de stora rensarvarna skulle slaktas. Därför lämnades älgarna i skogen. Idag är det sonen Jörgen Rokka som äger älgfarmen och driver Ängeså koncessionssameby där familjen är de enda renskötarna. Släkten kommer ursprungligen norrifrån och renskötseln har gått i arv åtminstone fem-, sex generationer berättar Ola. Men det samiska språket fick dock ett abrupt slut för två generationer sedan.

– Farfar ville inte lära mig. Han sa att vi skulle prata svenska då man inte kom någon vart med lappska, som de kallade språket då. Det var fult att prata det. På den tiden var det storsvenskarna som bestämde, och prästerna.

– Jag kommer ihåg en sak som hände under skoltiden. Det var en samisk kille som var jätteduktigt på att jojka. Men lärarna var så arga och lät honom inte göra det. En dag hade han kommit på en lösning. “Jag ska vara på utedasset och jojka”, sa han och så gjorde han, minns Ola Rokka.

Även om familjen har tio älgar så kommer de alltid överens. Men han minns den gången som deras ståtliga tjur Oscar läxade upp en mindre tjur. Oscar lyfte enkelt upp den andra tjuren med hornen. Den andra tjuren vägde över 250 kilo, berättar Ola.
– De besitter en våldsam kraft. Om du har en arg älg, tar han nog fort livet av dig. Men jag har aldrig själv varit rädd någon gång. 

Hur är det att vara älgskötare?

– Det är fantastiskt att jobba med djur. Man lär sig så mycket. Men det är ett heltidsjobb. Man ska hela tiden ha koll på stängslet, mata dem och de ska ha vatten minst två gånger om dagen. Sen hugger jag buskar åt dem på somrarna.

Vad är skillnaden med att vara älgskötare jämfört med renskötare?

– Jag tycker älgarna blir mer tama än renarna. Om man sköter dem och ger dem mat så kommer de när man ropar.

Jagar du älg?

– Nej. Inte behöver man mörda allt. För mig personligen och mina barn är det renkött som gäller.


LARS-OLA MARAKATT

Reportage

Reportage

Renskötaren som blev älgfarmare

2024-10-28
Karl XVI Gustav må vara kung i Sverige men i Lansån är det Ola Rokka som regerar över Rut, Frans, Oscar II och de andra sj...
Samhälle

Lávvuo ökar kunskapen om samisk hälsa

2024-09-05
Lávvuo – så heter en forskargrupp vid Umeå universitet vars målsättning är att öka kunskapen om hur samerna mår och vilka ...
Näringar

Med den traditionella duodjin som grund

2024-03-18
I 50 år har elever kunnat plugga duodji, traditionell samisk slöjd, på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Anders Svon...
Sápmi

Från stygn till mål - Sámi veagaid searvi aktiverar

2023-12-12
I Karesuando är det snart 20 år sedan sameföreningens verksamhet upphörde. Men sedan tre år tillbaka har föreningsverksamh...
Sápmi

Julia vill utveckla samisk idrott för hälsans skull

2023-05-17
Sen förra sommaren är Julia Rensberg ordförande för Samernas idrottsförbund, SIF. Hon är van att tävla i samiska sammanhan...
Samhälle

Engagemang och glädje är drivkrafterna bakom samisk idrott

2023-05-02
Modern samisk idrott föddes i Jokkmokk 1948 då samiska skidtävlingar anordnades för första gången. Idag, 75 år senare, har...