Apoteket i skogen
Hur gjorde man förr i tiden när man drabbades av sjukdom eller olycka? En kraftig förkylning eller en häftig diarré på fjället? Varken apotek eller läkare fanns till hands och till ett sjukhus hade man flera dagars resa. Då gällde det att kunna bota sig själv med den kunskap och de läkemedel som fanns till hands.
Alla kulturer har under århundraden genom att testa och experimentera funnit de mediciner och läkemedel som finns i naturen omkring dem. Så också den samiska.
Trons kraft
I varje grupp fanns alltid någon med speciella kunskaper. Noaidin var innan missionen den person man vände sig till vid större kriser. Men vid mindre åkommor, skador eller vid barns födelse fanns andra specialister. Kloka gummor, helare och barnmorskor. Kunskaperna fördes vidare, ofta inom familjen.
Placeboeffekten, där försökspatienter i forskningssyfte fått overksamma sockerpiller i tron att de varit verkliga piller, visar att människan, till viss del, kan bota sig själv. Om man har tillit till sin helare och de medel hon använder så har man kommit långt i behandlingen. Även idag finns dessa helare till hands. Bortom vårdcentraler och apotek är det dem man i första hand vänder sig till.
Kvacksalvare eller frälsare
I dagens samhälle skall medikament och mediciner testat och godkännas av Socialstyrelsen för att få säljas. Men det finns alternativa botemedel som används än idag. Naturläkemedel behöver inte godkännas av myndigheter för att få säljas. Sådana har använts i långa tider och har idag börjat glömmas bort. Ofta har de som ordinerat dessa blivit stämplade som kvacksalvare.
Kunskaperna om dessa är något som människor idag har blivit alltmer intresserade av. Många äldre samer har blivit intervjuade och gammal litteratur studeras idag i jakten på äldre kunskap.
Naturens puls
För naturfolk var månen en viktig kraft i naturen. Många djurs aktiviteter styrs av månens faser. En ren skulle slaktas när månen var ny. Om djuret slaktades när den var i nedan var köttet sämre och mängden blod mindre. Det verkar som om allt i naturen vilar i nedan och är aktiv i ny. Om man skulle samla in växter var det också viktigt att detta gjordes när månen var ny. De flesta växter innehåller mest kraft just i blomningen eller under försommaren. Allt eftersom sommaren går blir de verksamma beståndsdelarna allt svagare. Så den optimala tiden för att samla in läkande örter borde vara vid midsommartid, när månen är ny.
Helande växter
En växt som har många användningsområden är kvanne. Av den har både roten, stjälken, dess frön och bladen använts. Te lagat på bladen av den ettåriga kvannen har en lugnande effekt och sägs hjälpa vid sömnproblem. Fröna har en hostdämpande effekt. Den mest verkningsfulla delen är dock dess rot. Ur denna får man medel som inte bara höjer immunförsvaret, utan som också förbättrar matsmältningen och som är bakteriedödande. Det skall också hindra tumörer att sprida sig. Ett användningsområde sägs också ha varit att växten använts som preventivmedel. Då växten under försommaren är full av nyttiga vitaminer skalade man stjälken och tuggade den.
Mossigt
Under första världskriget började kirurger ute på krigsfälten använda sig av olika mossor för att förbinda sår och andra skador. Mossorna visade sig inte bara kunna absorbera vätskor utan hade även en antiseptisk verkan. Bland samerna har vitmossa och väggmossa använts i långa tider. I barnets vagga användes de som blöja. Och helare bland samer har använt mossan för att bota hudåkommor, eksem och sårskador.
Hela apoteket
I Sápmi finns en all-round medicin som är prestationshöjande, dämpar hunger, värk och smärta. Rosenroten verkar till exempel mot trötthet, halsont och förkylning. Efter en dos av denna sägs man bli mera skärpt i huvudet och full av energi.
För den som vet vad de olika växterna kan användas till har man ett litet apotek bland skogens och fjällets växter. Rölleka har en blodstillande effekt. Den har även använts av kvinnor för underlivs- och mensbesvär. Älgörten innehållet samma ämne som vanlig Albyl eller Ipren, salicylsyra. En dos av denna dämpar magsmärtor och värk. Om du är ute på en myr och besväras av mygg och knott så hjälper det att gnugga blad av skvattra i ansiktet. De fungerar även som en kur emot hosta och luftrörsbesvär.
Förutom dessa nämnda här finns en uppsjö av andra helande örter som helare har kunskap om. Men dessa är och förblir hemliga. Detta ingår liksom i konceptet. Många internationella läkemedelsbolag idag tagit patent på urfolks kunskaper om helande växter och örter. De har tjänat enorma pengar på dessa. Medan de som var upphovet till läkemedlet ignorerats. Det är en av förklaringarna till att många experter på naturmediciner ofta är motvilliga att dela med sig av sina kunskaper.
Jon Erling Utsi