Grönsaker i fjällen
Med kött, fisk och renmjölksprodukter som bas är grönsaker som bär och örter ett viktigt komplement för att tillgodose behovet av bland annat C- vitamin. Örter plockas på försommaren när de är späda och mjuka och bären när de mognar.
Kvanne, torta och fjällsyra är smakrika och användningsbara örter, dels i kosten men även som medicinalväxter. Kvannen är framförallt den växt som är mest användningsbar. Kvannen har ett växtförlopp på två år och på samiska har kvannen ett namn för den ettåriga plantan som inte blommar och ett annat för den tvååriga blommande plantan. När kvanne blandas med renmjölk ökar hållbarheten på mjölken och samtidigt ger kvannen mjölken en speciell smak. Som medicin är kvanneroten en allmänt stärkande medicin mot förkylningar och lindrar även köldskador och öronvärk.
Fjällängsyrans och fjällsyrans gröna blad plockas för att sedan kokas till en gröt. Gröten heter jåama på sydsamiska används på samma sätt som sylt, gärna i filmjölk. Fjällsyran är en utmärkt krydda som ger en frisk smak i fisk- eller köttkoket. Örten växer på gamla renvallar och förr ägnades stor omsorg och försiktighet så att inte fjällsyrans rötter skulle trampas sönder.
Torta är en annan ört som även den ger en frisk smak och används på samma sätt som fjällsyran. På sydsamiska heter gröten på torta, gompa. Innan blomning används hela växten men när den börjat blomma plockas enbart bladen.
Hjortron, lingon och blåbär plockas och äts färska eller kokas för att bli sylt. Blåbärsdricka är en traditionellt en dryck som tillreds genom att man låter blåbär och socker jäsa till en ciderliknande dryck. Blåbär torkas och kan sedan användas till att koka blåbärssoppa. Lingon är hållbara, de plockas gärna efter det frusit, då det blir de extra söta. Det behövs inget socker när man kokar lingon för hållbarheten. Kokt lingonsylt förvarades förr i träkaggar, nu förvaras sylten i glasburkar men det är fortfarande lika gott till renkött.