Fisk naturligtvis
Den är rik på omega 3, nyttig och dessutom sägs det att du blir smartare av den. Fisken hade en stor betydelse i det samiska kosthushållet men idag är den inte lika viktig. Trots det tillagas fisk fortfarande idag på samma sätt som för flera hundra år sedan.
Fisk har varit och är en viktig samisk råvara. I brist på kylskåp och förvaringsmöjligheter har den färska fisken varit basen i samiska kosthållet under sommartid. Fisken som fiskas på sommaren kokas eller stekts direkt, fiskköttet blir löst av det varma vattnet under sommaren passar inte till förvaring utan ska ätas genast.
Färsk fisk ska koka i minimalt uppkokt vatten med en gnutta salt. Fisken delas i två till tre bitar med huvudet kvar, i fiskhuvudet finns mycket fett som ger smak dessutom är fiskens kinder en delikatess. Klippt gräslök, fiskbuljong som reds med mjöl blir sås och tillsammans med kokt potatis blir det sommarens mest ätna måltid.
Är fiskelyckan god och fisken räcker mer till en måltid så är det bästa att salta fisken för att den ska hålla längre. Torka fisken är ett annat sätt att öka hållbarheten men idag är det betydligt vanligare att röka eller grava fisken. Grava fisk är enkelt, det enda som behövs är salt. Fisken ska först fileas sedan är det bara att salta och lägga köttsida mot köttsida och låta det stå. Saltet drar ut vattnet ur fiskfiléerna gör dem fastare i köttet.
Fisk som ska rökas måste också saltas, antingen genom att man kokar upp en lag på salt och vatten som får svalna, i lagen får fisken sedan ligga och dra eller genom att salta direkt på fisken och låta den dra åt sig saltet. Förr rökte man direkt i kåtan idag röks fisken oftast i speciella rökar. Precis som med rökning av kött har alla sina egna metoder för att få rätt temperatur och rätt rök så fisken får den rätta smaken och konsistensen. Torr björkved utan näver eller ene är en allmän åsikt att det ger en bra rök.
Bästa tiden för att fiska till frysboxen är under hösten när det är blivit kallare både i vattnet och i luften. Rötmånaden är över och fisken blir fastare i köttet. Hanteringen av fisk som ska förvaras är A och O. Fisken ska rensas, sköljas och det är viktigt att ta bort blodrännan som ligger på insidan av fiskryggen. Noggrannhet ökar hållbarheten och fisken går att lagra längre. Idag vakuumpackas fisk som ska säljas och för husbehov, för att sedan frysas in.
Innan frysboxarnas tid var det vanligt att göra rakfisk, en mild form av surströmming. Fisken som raknar i tunnan fiskas sent på hösten och rensas och sköljs noga. Kruxet med att göra rakfisk är att koka en saltlag som inte får vara för salt, blir den för salt kommer inte syrningsprocessen igång. Fisken läggs i en tunna, den kalla saltlagen hälls över fisken så att den täcks och inte får någon kontakt med luft. Fisken ska stå orörd tills den raknar sedan kan den ätas.
Anna Skielta