Bildspel

Bild på stekt renbringa
Stekt renbringa med pressad potatis serveras med blåbärschutny. Foto: Anna Skielta

Renkött - en del av naturen och den samiska kulturen

Traditionell samisk kost är nyttig. Samerna har överlevt i tusentals år i en arktisk miljö vilket visar att den traditionella maten innehåller alla näringsämnen som människan behöver. Och basen för den samiska kosten är givetvis renkött.

Den traditionella samiska matkulturen baseras på vad naturen ger. Av naturliga skäl är renkött en mycket viktig del. Det kan förädlas på olika sätt: kokas, stekas, rökas, eller torkas, vilket ger variation i smakupplevelserna. Ytterligare smakdimensioner får man av inälvsmat och renblod och alla andra ingredienser från naturen, som bär och örter av olika slag.

Fisk, fågel och älgkött ger också viktiga variationer i kosthållet. I dag har influenser tagits in från andra matkulturer och därmed berikat den samiska kosten ytterligare.

Ett levande skafferi
Bara renen i sig är ett levande skafferi med ett kött som inte bara är gott utan också magert, vitamin- och mineralrikt. Fetthalten ligger i genomsnitt på tre procent och är ett så kallat nyttigt fett av typen Omega 3. Proteinhalten är så hög som 22 procent. Renkött är också en bra vitaminkälla som innehåller både A, B, C och E-vitamin. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium och andra mineraler som är nyttiga för människan. Om man dessutom tar tillvara inälvsmaten såsom blod, lever m.m. förstärks vitamin- och mineralinnehållet ytterligare.

Naturbetet viktigt
Renkött är vårt eget naturkött och ett resultat av samspelet mellan renen, naturen och renskötaren. Renen är anpassad till att nyttja det knappa naturbetet. Den förflyttar sig därför ständigt mellan olika årstidsland och nyttjar en förnyelsebar resurs i naturen som ingen annan kan ta tillvara. Under sommarhalvåret, då renens tillväxt sker, betar den proteinrik föda i form av gräs, örter och svamp i fjäll- och skogsland. Under vintern förflyttar den sig österut till skogsområdet för att beta energirik lav. Då går den på sparlåga med målet att överleva tills våren kommer åter med färsk växtlighet. I maj månad börjar så ett nytt renår då kalvarna föds.

Intressant

Det slaktas omkring 2000 ton renkött varje år.
Renkött innehåller endast 4 %  fett.
Det har serverats renkött flera gånger på Nobelmiddagen.
Renkött är mycket rikt på selen.

Reportage

Sápmi i skolan

Sápmi i skolan

2025-01-23
Alla som går ut grundskolan i Sverige ska ha kunskap om samisk kultur, språk, religion och historia. Nu är sajten ”Sápmi i...
Samhälle

Julkalendern belyser Sápmis heligaste

2024-11-27
För första gången får den samiska mytologin plats i offentligheten när julkalendern Snödrömmar sänds på SVT. Bakom idén st...
Reportage

Renskötaren som blev älgfarmare

2024-10-28
Karl XVI Gustav må vara kung i Sverige men i Lansån är det Ola Rokka som regerar över Rut, Frans, Oscar II och de andra sj...
Samhälle

Lávvuo ökar kunskapen om samisk hälsa

2024-09-05
Lávvuo – så heter en forskargrupp vid Umeå universitet vars målsättning är att öka kunskapen om hur samerna mår och vilka ...
Näringar

Med den traditionella duodjin som grund

2024-03-18
I 50 år har elever kunnat plugga duodji, traditionell samisk slöjd, på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Anders Svon...
Sápmi

Från stygn till mål - Sámi veagaid searvi aktiverar

2023-12-12
I Karesuando är det snart 20 år sedan sameföreningens verksamhet upphörde. Men sedan tre år tillbaka har föreningsverksamh...