Bildspel

Illustration: Emil Juuso

Nils Alexander

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Mamma brukar oftast skjutsa oss till skolan, annars får vi gå. Om pappa är hemma så brukar han ändå åka hemifrån tidigare än oss, han måste vara hos renarna redan när det ljusnar, och det är ganska långt att köra dit, först med bil, sen startar han skotern. Efter skolan går vi ibland till fritids eller så går vi hem till mormor, hon bor ganska nära skolan. Eller följer någon kompis hem, ibland är det roligt att slippa Erik. På helgerna brukar vi ibland åka till vårt andra hus som pappa hyr under vintrarna. Det är närmare där han har renarna. Vi brukar ibland få följa med honom till renarna, och kolla så att det är ok med dem. Att dom hittar mat, inte är för nära någon väg och att inte någon ren har dött. Det är roligt att följa pappa. Jag vet inte om jag vill bli hockeyproffs eller renskötare när jag blir stor.

Vilken är din favoritmaträtt?

 Köttfärssås och spagetti med ketchup! Eller pizza. Ibland hamburgare. 
 
Jag gillar inte fiskpinnar. 

Vad brukar man äta en vanlig vardag?

Mamma eller pappa lagar maten hemma, men det är inte alltid sånt som jag tycker om. Det är det inte heller alltid på skolan.

Finns det någon vanlig efterrätt?

Glass!
Bäst är det när glassbilen kommer förbi. Jag brukar kolla i katalogen som kommer med posten ibland, där finns det massa gott som jag vill ha. 

Äter man mycket renkött?

Jag vet inte.  

Vad är en same?

Jag och min familj är det. Mina kusiner Martin och Erika är också det.

Du som är ung, kommer du att bo kvar i Sápmi om några år? Vad kommer du att arbeta med, tror du?

Jag vill bli hockeyproffs! …eller renskötare som pappa. Jag vet inte var jag ska bo. 

Vad gör du i skolan?

Vi räknar och läser.

På rasterna spelar vi hockey eller leker.

Ibland får jag gå iväg från min klass, då har jag samiska med andra barn i skolan. Ibland är det jättesvårt, då de stora barnen är med, fast lite spännande.

Skulle ni kunna berätta varför det samiska folket heter just samer och varför ni har så färgglada folkdräkter?

Jag vet inte varför samer heter samer, och inte varför våra koltar har så många färger, men jag vet att det heter kolt.  

Vilka högtider firar ni?

Födelsedagskalas, jul, påsk, dop, begravning, konfirmationer. Till sommaren ska vi åka på min kusin Martins konfirmation. Jag ska få en ny kolt till dess. På hösten är det halloween, då kan man klä ut sig, gå ut och skrämmas och få godis. Samiska nationaldagen firas också på vintern. Hemma firade vi med en liten flagga på bordet hela dagen och mamma köpte hem en tårta. På skolan firade vi inte så mycket.

Pratar du ett annat språk än svenska och samiska?

Vi får inte börja läsa engelska förrän i tredje klass. Men jag vet att min kusin Martin har fått börja läsa tyska i sin skola. Vi pratar mest svenska hemma, vissa samiska ord. När aahka(farmor) och aajja(farfar) kommer på besök pratar vi mer samiska hemma, varför vet jag inte. 

Om en ren skadar sig, hur hjälper ni den?

Det har jag inte lärt mig än. Den kan ju inte få plåster eller bandage som vi i alla fall. Pappa kanske vet, men jag har inte frågat honom än.  

Varför ni åker så mycket motorcykel, skoter och helikopter?

Renskötare behöver det när man jobbar med renar. Ibland när man ska få in dem i en hage. Eller om man ska flytta med dem. Aajja (farfar) har berättat att när han var yngre så skidade de, när de flyttade med renarna. Ibland måste man ha skoter för att köra ut foder eller hö till renarna när dem själv inte hittar mat. Jag tror att det blir för tungt att ge renarna hö med bara skidor. Kanske var det därför skotern uppfanns?  
Ibland måste man ha helikopter för att se att alla renar hittas, så att ingen lämnas ensam på en plats när man ska flytta därifrån. Eller så kanske det är svårt för skoter eller motorcykel att ta sig dit, så då är det lättast att flyga över.  

Varför skär ni i renarnas öron?

Det gör vi på sommaren. Märker kalvarna. Man ser på vajan, mamman, vems kalv det är. För kalven följer vajan. Ibland kan det vara svårt för att det är så många kalvar, och de inte hinner springa efter sin mamma. Då får man ta det lugnt så att de hittar till varandra. Man får absolut inte springa i en hage! Då skrämmer man renarna och de kan tappa bort varandra.
Man märker för att kunna se vems kalven är sen. Och det är ju din kalv om den följer vajan.
Pappa har mest renar i vår familj. Ibland brukar pappa ge mig eller Erik en kalv som tillhör hans vaja. Då skär han in något av våra märken i kalvens öra.
Våra märken, mitt och Eriks liknar på pappas, men är ändå olika, för att vi ska kunna skilja ifrån vem som äger vilken ren. Jag kan inte ännu se på märkena vems det är.
Kalven tycker inte att det gör ont. Och märker man snabbt som pappa, då hinner det inte heller börja blöda. Det gör inte ont för kalven heller om det blöder, men det blir obehagligt för den då det blir blött kring öronen. Man förstör inte heller kalvens öron då man märker den, den hör lika bra ändå och snitten som man gör är ju faktiskt inte så stora.

Om Nils Alexander

Namn: Nils Alexander

Ålder: 7 år

Sysselsättning: Går i första klass vid Ringelskolan

Bor: Bor och kommer ifrån Arvidsjaur

Familj, och vad sysslar de med? Storebror Erik 9 år.  Mamma Lena jobbar på kontor, och pappa Håkan är renskötare.

Intressen: Går i hockeyskola, det tycker jag är kul. Jag vill börja spela hockey. Annars leker jag och min bror med vårt hockeyspel eller övar att skjuta skott ute.  

Reportage

Samhälle

Sameföreningen i Göteborg satsar på att nå ut till områdets skolor

2022-02-03
Sameföreningen i Göteborg drar i gång ett projekt för att stärka undervisningen om samer, i Göteborgs stad.
Reportage

Ny universitetsutbildning i översättning

2022-01-25
I januari 2022 startar för första gången på svensk sida av Sápmi en universitetsutbildning i översättning mellan samiska o...
Sápmi

Mats Jonsson tecknande sin historia

2021-11-09
Mats Jonssons serieroman "När vi var samer" beskriver den utdragna och hjärtlösa tid när svenska staten försökte utplåna d...
Sápmi

En buss fylld med samisk kultur

2021-09-27
Under hösten rullar den samiska kulturbussen Julla Májja genom Västerbottens inland. Genom samisk kultur, möten och kreati...
Samhälle

Ovllá siktar mot världscupen

2021-07-02
– Det är på sommaren man blir en bra skidåkare. Man måste vara stark och ha bra kondis, annars klarar man inte att hålla e...
Samhälle

Jämställdhetstänket genomsyrar allt Káren-Ann Hurri gör

2021-05-24
"När jag arbetar politiskt har jag upptäckt att äldre män och äldre kvinnor inte prioriterar att skaffa sig kunskapen om j...
Samhälle

Kunskapshöjande insatser kan öka valdeltagande

2021-05-06
”Men för att nå dem som är ointresserade av politik eller inte berörs av Sametingets beslut är det viktigaste på sikt att ...
Samhälle

Högst valdeltagande bland unga i sametingsval

2021-04-29
Forskare har studerat sametingsvalen 2013 och 2017 och funnit högst valdeltagande bland de yngsta väljarna – något som ski...
Samhälle

Nationell hälsostudie i startgroparna

2021-02-23
Under året ska en nationell hälsostudie genomföras för att kartlägga samers hälsa, både generellt och inom området psykisk...
Samhälle

Begränsat med forskning om samisk folkhälsa

2021-02-15
Det finns flera faktorer som påverkar samers hälsa, exempelvis villkoren för renskötseln och att vara utsatt för diskrimin...