Bildspel

Elina

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Då kliver jag upp och gör mig färdig för skolan och äter frukost med eadni (eadni är mamma på nordsamiska, och det är det jag och min syster kallar henne) och Sara. Sedan följs vi åt en bit efter vägen innan jag och Sara viker av vägen mot skolan och eadni åker till universitetet. 
 
Efter skolan är det hem för att göra läxor, vi har ett schema hemma vem som gör vad, om man måste laga mat, diska eller städa. 
 
Efter maten åker jag oftast till stallet, där är jag tre dagar i veckan. Sara spelar handboll och innebandy. Mamma brukar också åka iväg på träning. 
Sedan kvällsfika och god natt. 
 
På helgerna brukar vi försöka göra något roligt tillsammans, men ibland måste jag och Sara hitta på egna saker att göra, om eadni måste arbeta med sitt skolarbete.  

Vilken är din favoritmaträtt?

för tillfället, laxlasagne

Vad brukar man äta en vanlig vardag?

Vi brukar göra ett matschema för kommande vecka. Men det beror på vad vi är sugna på, kyckling, köttfärs m.m...

Finns det någon vanlig efterrätt?

Glass med bär är gott, det har vi oftast i frysen också, eftersom vi brukar plocka bär på hösten.

Äter man mycket renkött?

Vi äter renkött kanske en till två gånger i veckan. Det beror på. Eftersom att mamma inte har några renar så måste vi köpa köttet eller så kanske pappa skickar med oss kött när vi varit hemma i Kautokeino.

Vad är en same?

Det är jag, det är min familj, släkt och några av mina kompisar. Vi är ett folk som levt länge i Skandinavien och Ryssland.

Förut, innan renen tämjdes och blev ett tamdjur (för flera hundra år sen) så jagade man djur genom att gräva stora fångstgropar, men man samlade också mycket växter till mat. Sedan lyckades man tämja renar på ett sådant sätt att samerna kunde börja arbeta med dem, och leva av och med dem. Hur de gjorde vet jag inte, men de var i alla fall mina, och alla andra samers, förfäder. 

Vad innebär det att vara same idag?

Innebär? Jag är den jag är.
Men jag läser nordsamiska på skolan en gång i veckan via videolänk. Min lärare bor någon annanstans längre bort och kan därför inte ha lektioner med mig och min syster på plats. 

Du som är ung, kommer du att bo kvar i Sápmi om några år? Vad kommer du att arbeta med, tror du? .

Jag vill bli veterinär eller djurskötare, därför har jag sökt naturvetenskapligt program till gymnasiet, för att lättare komma in på veterinärskolan senare. Vart jag bor sen kan jag ju inte svara på nu. 

Vad gör du i skolan?

Vi gör väl allt det där vanliga, matte, svenska, SO, NO… Sånt som måste göras för att få betyg. 

Hur upplever du att det är att tillhöra en minoritet?

Jag brukar inte riktigt tänka så, fast ibland är det tråkigt att bo här i Sundsvall, bara eadni, Sara och lärare som jag kan prata samiska med, om jag inte ringer till pappa eller andra släktingar.

I början var det många som hade mycket frågor om samer, då tyckte alla att det var spännande att veta mer.  

Hur ser din vardag ut, anser du att den samiska kulturen gör sig väl synlig i ditt liv?

Eadni är noggrann med att vi pratar samiska sinsemellan hemma. Vi har mycket samiska saker framme hemma.

I skolan märks det inte så mycket, men min klassföreståndare har pratat om att vi borde ha en temadag om samer, så att i alla fall min årskurs ska lära sig mer. 

Varför det samiska folket heter just samer och varför ni har så färgglada folkdräkter?

Jag vet inte riktigt om det är sant, men min áhkku (farmor) brukade berätta för mig och min syster när vi var mindre att färgerna symboliserade olika delar i naturen, att det betydde något. Men också för att spegla att våra liv är så rikt, och därför är våra dräkter, koltarna, så färgglada.

- Finns det några viktiga årtal i historien? Och varför var de i sådana fall viktiga?

Finns säkert massor med viktiga årtal, och eadni blir säkert arg när jag säger att jag inte kan eller kommer ihåg. Men jag vet att 6 februari är vår dag, sámi álbmotbeaivi, samefolkets dag om man översätter det direkt till svenska. 

Anser ni att samerna är Sveriges ursprungsfolk?

Med den historien som samer har, vem skulle annars vara det? 

Hur tycker du att kunskapen om samer ser ut idag? Kan du se någon förändring?

Om det är någon på min skola, som jag inte känner så bra, får reda på att jag är same, då har dom en massa frågor om samer. Alla de frågorna kan inte jag svara på.

Ibland blir jag less på att behöva svara på en massa korkade frågor, då brukar jag ge korkade svar tillbaka, bara för att retas. 

Hur integreras samerna i det svenska samhället?

Var tvungen att googla ordet integreras (samordna, förena till en enhet).

Betyder det att vi samer är mycket mer annorlunda än andra människor i Sverige så att vi måste samordnas och sättas in i en enhet. Får vi inte ha kvar vår samiska kultur? Vill folk att jag ska sluta prata samiska?

Jag tycker det är nog svårt att klara mig i Sverige när jag är född och uppvuxen i Norge. Min lärare tycker att jag stavar dåligt, bara för att jag har lättare för norska än svenska. 

Hur ser framtiden ut för er som minoritet?

Ser framtiden annorlunda ut för mig som same än för någon annan i Sverige eller Norge? Ska inte jag få utbilda mig till veterinär eller djurskötare?

Jag kommer nog fortsätta vara same för det, hur ska jag ändra på det som mina föräldrar lärt mig? 

Vilka särskilda högtider firar man (julafton, påsk, nationaldag?) och vad innebär de?

Sámi álbmotbeaivi den 6 februari. Men den firar vi inte så speciellt ändå. 

Påsk, då är vi hemma i Kautokeino, där händer det mycket. Det är många som konfirmeras då och som firas. Många brukar gifta sig. Vi i familjen brukar följa pappa till renarna, eller så är vi ute mycket och åker skidor. Tror inte jag vill vara någon annanstans och fira påsk än i Kautokeino.

Jag tycker nog inte om att fira varken Norges eller Sveriges nationaldagar, men det är ju bra att vi får ledigt från skolan i alla fall.

Julafton firar vi med julklappar och massa mat, för mycket mat, tycker jag. 

Har ni en annan religion än andra svenskar?

Vad skulle den religionen vara, jag går bara i kyrkan för att jag blir tvingad ska jag tro på något annat också då?

Jag har i alla fall lärt mig att visa respekt mot djur och natur. Inte ta mer än jag behöver, liksom. Men skulle det vara religion? 

Läser du mycket om vad som uttrycks om samer i media, och vad tycker du om det? Ges det en rättvis bild?

Läser inte så himla mycket tidningar, än vad vi egentligen måste på SO lektionerna. Det jag ibland läser om samer tycker jag är långa debattartiklar eller väldigt grundläggande om samer, lika tråkigt som alla andra nyheter. 

Vi vet att ert språk heter samiska och är annorlunda än svenska, men varför har ni hundra ord för snö? Skulle ni kunna ge några exempel?

I samiskan finns det många ord som beskriver naturen, det har pappa berättat att det beror på att samer alltid har levt nära naturen och har därför skapat flera ord som kan förklara natur och djur, för att det behövdes. Även om jag kan samiska så kan jag inte så många ord för snö, pappa kan fler. 

Pratar ni ett annat språk än svenska och samiska?

Engelska läser vi i skolan, det är ett obligatoriskt ämne och det syns ju överallt, så det måste man kunna.

Jag skulle vilja lära mig spanska, men eftersom jag läser samiska så tycker min skola att jag inte behöver läsa spanska, och att det inte finns tid i mitt schema för det. 

Varför är det viktigt att samernas språk lever vidare?

Det är det första språket som mamma och pappa lärde mig, och det är också det första språket som de lärde sig.

Eadni säger att hon kan beskriva saker och känslor mycket bättre på samiska än på norska och svenska, då det är hennes modersmål.

Jag tycker att det är bra att vi kan samiska så att vi kan prata och umgås med våra släktingar i Kauto (Kautokeino). 

Om en ren skadar sig, hur hjälper ni den?

Pappa har berättat att om han hittar en skadad ren så bedömer han först om den kommer klara sig, om den kommer att överleva med eller utan hans hjälp.

Om han ser att den inte kommer att överleva så dödar han renen, så att den ska slippa plågas. Men om han ser att den kan klara sig med hjälp av honom, då tar han hem den och vårdar den hemma i några dagar eller veckor innan den får släppas ut igen.

Han säger att man aldrig ska plåga ett djur, och är det så att den inte blir bra av hans hjälp hemma så kanske han måste ta bort den. Det tycker jag är ganska jobbigt, för då har de blivit som kompisar. Fast det är intressant att följa pappa och höra han berätta om hur han brukar hjälpa dem. Det är kanske härifrån jag fått intresset att bli veterinär eller djurskötare. 

Om Elina

Namn: Elina

Ålder: 15 år

Sysselsättning: Går i nionde klass på Hagaskolan

Bor: Sundsvall sedan 1,5 år tillbaka. Flyttade då mamma började sin vidareutbildning på universitetet. Uppvuxen i Kautokeino i Norge där pappa och resten av släkten bor kvar. Dit åker vi under varje skollov.

Familj, och vad sysslar de med? Mamma Karin läser en masterutbildning vid Mittuniversitetet. Pappa Mikkel bor kvar i Kautokeino med sin nya fru Anna och mina småsyskon Per och Anders. Jag och min lillasyster Sara går i högstadiet på Hagaskolan.

Intressen: Är mycket i stallet på min fritid. Annars är jag med kompisar, både dom från skolan och från stallet.

 
 

Reportage

Samhälle

Sameföreningen i Göteborg satsar på att nå ut till områdets skolor

2022-02-03
Sameföreningen i Göteborg drar i gång ett projekt för att stärka undervisningen om samer, i Göteborgs stad.
Reportage

Ny universitetsutbildning i översättning

2022-01-25
I januari 2022 startar för första gången på svensk sida av Sápmi en universitetsutbildning i översättning mellan samiska o...
Sápmi

Mats Jonsson tecknande sin historia

2021-11-09
Mats Jonssons serieroman "När vi var samer" beskriver den utdragna och hjärtlösa tid när svenska staten försökte utplåna d...
Sápmi

En buss fylld med samisk kultur

2021-09-27
Under hösten rullar den samiska kulturbussen Julla Májja genom Västerbottens inland. Genom samisk kultur, möten och kreati...
Samhälle

Ovllá siktar mot världscupen

2021-07-02
– Det är på sommaren man blir en bra skidåkare. Man måste vara stark och ha bra kondis, annars klarar man inte att hålla e...
Samhälle

Jämställdhetstänket genomsyrar allt Káren-Ann Hurri gör

2021-05-24
"När jag arbetar politiskt har jag upptäckt att äldre män och äldre kvinnor inte prioriterar att skaffa sig kunskapen om j...
Samhälle

Kunskapshöjande insatser kan öka valdeltagande

2021-05-06
”Men för att nå dem som är ointresserade av politik eller inte berörs av Sametingets beslut är det viktigaste på sikt att ...
Samhälle

Högst valdeltagande bland unga i sametingsval

2021-04-29
Forskare har studerat sametingsvalen 2013 och 2017 och funnit högst valdeltagande bland de yngsta väljarna – något som ski...
Samhälle

Nationell hälsostudie i startgroparna

2021-02-23
Under året ska en nationell hälsostudie genomföras för att kartlägga samers hälsa, både generellt och inom området psykisk...
Samhälle

Begränsat med forskning om samisk folkhälsa

2021-02-15
Det finns flera faktorer som påverkar samers hälsa, exempelvis villkoren för renskötseln och att vara utsatt för diskrimin...