Mattias
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag kliver upp tidigt, för hinna till universitetet till åtta. Har läst sjätte terminen av tio. Sedan är jag på universitetet till eftermiddagen, har jag tur kan jag ibland vara klar med schemalagd tid redan vid 1300, men oftast är jag kvar till tidigast 1500. Då vi har föreläsningar, praktiska övningar varvat med egna studier. När jag kommer hem brukar jag slappna av genom att spela vid datorn… borde bli ordentligare med att bättre mat...snart.
Vilken är din favoritmaträtt?
Favoritmat eller vad jag mest lagar? Favoriten är nog morsans köttsoppa. lagar jag mat själv blir det oftast någon färdigmat från affären, eller köttfärs med spagetti.
Vad brukar man äta en vanlig vardag?
Färdigmat, nudlar, macka på universitetskaféet eller köttfärs med spagetti
Finns det någon vanlig efterrätt?
ugnsbakad banan med mjölkchoklad?!
Äter du mycket renkött?
Jag äter nog mest köttfärs när jag är nere i Huddinge, så då går det ju inte så mycket renkött, men så är jag ju också själv i mitt husshåll. Hade det varit fler, och jag hade haft bättre frysförvaring så kanske jag hade ätit lite mer renkött på vardagarna.
Vad innebär det att vara same idag?
Det beror väl på från person till person. Det kanske låter lite konstigt, men jag känner att jag liksom går in som en annan person när jag är här i Huddinge, men sedan när jag kommer hem till Idre så är jag Mattias igen, samen Mattias . Inte för att jag ändrar personlighet eller så, men hemma är jag liksom mer öppen med att jag är same, jag känner en stolthet, på ett helt annat sätt. Visst är jag stolt över mig själv som same även i Huddinge, men det är svårbeskrivligt…
Du som är ung, kommer du att bo kvar i Sápmi om några år? Vad kommer du att arbeta med, tror du?
Det har jag nog inte tänkt på riktigt ordentligt märker jag nu när frågan ställs såhär…
Det är klart att jag känner ett ansvar för min familjs renar, och faktiskt det arv som min pappa lämnade till mig och min syster. Det positiva är väl att alla behöver tandläkare, men om det finns någon tjänst för mig i mina hemtrakter vet jag ju inte. Kanske har jag min utbildning som något jag kan falla tillbaka på, eller så kanske jag jobbar som tandläkare i några år efter examen, för att sedan börja arbeta med renarna.
Det är ett beslut jag tror jag måste ta i samråd med min familj, alltså mamma, syster och farbror.
Vad gör du på universitetet en vanlig dag?
Lär mig allt om hur jag ska bli en bra tandläkare, haha. Mjaa, anatomi, medicin, psykologi och så mycket annat. Vissa dagar är bara föreläsningar, andra är praktiska eller så är det egna studier.
Hur upplever du att det är att tillhöra en minoritet?
Det är klart att min samiska kultur berikar mitt liv, och inget jag skulle vilja byta bort för något annat.
Hur ser din vardag ut, anser du att den samiska kulturen gör sig väl synlig i ditt liv? Vilka traditioner har du och din familj?
Den samiska kulturen gör sig mest synlig hemma i Idre. I Huddinge är väl det mest samiska jag själv och renköttet i frysen som jag har med mig hemifrån. Mamma har satt den traditionen att vi syskon tillsammans med mamma alltid ska samlas minst en gång per år när det är långledigt över helgdagar och så. Antingen påsk, valborg, midsommar, alla helgons dag eller jul.
Tjaa, om kalvmärkningen på sommaren är någon slags tradition, den sker ju varje sommar i några veckor. Så deltar jag även på den traditionen.
I övrigt har vi väl inte så mycket traditioner. Vi ser väldigt lätt på det här med traditioner, vi gör det vi känner för, liksom.
Ja, det skulle varje sommar får man någon inbjudan av någon kusin eller annan släkting som konfirmerar sig, och dit samlas ju flera hundra samer. Det brukar vara trevligt, så länge det inte innebär att köra så långt. Det börjar vara några år sedan vi körde upp till Nikkaluokta för att åka på en kusins konfirmation. Det är alltså över 110 mil! Tack och lov är vi inte bjuden på någon konfirmation i år, haha.
Hur tycker du att kunskapen om samer ser ut idag? Kan du se någon förändring?
Jag tycker främst att Sverige ska ratificera ILO 169. Om man börjar i den ändan, vad som behöver göras för att öka medvetenheten. För det är just det jag tror. Om Sverige själva skulle ta ett initiativ till att erkänna land och vatten till samerna så skulle nog fler lära sig mer om samer och hur det är att leva som same. Vi lever inte mer häftigt eller glamouröst än någon annan.
Läser du mycket om vad som uttrycks om samer i media, och vad tycker du om det?
Jag följer samisk media för att hålla koll på vad som händer och vad som är aktuellt bland samer runt om i Saepmie, och det är ju kul att höra vad som händer.
Om jag läser något om samer annars, nja, ibland. Om det är många som snacka om något på sociala medier, eller om någon ringer och ber mig läsa något så brukar jag göra det, men det är inte av min högsta prioritet.
Pratar du ett annat språk än svenska och samiska?
Förutom svenska så kan jag engelska väldigt bra, detta då jag programmerar mycket och för att mycket av kurslitteraturen faktiskt är på engelska.
Samiska har jag läst i skolan, jag har inte läst vad de i skolan kallar för moderna språk, för valde man att läsa samiska så menade skolledningen att det inte fanns utrymme för mer i min studieplan eller vad det nu var, vilket man kan tycka är lite, exkluderande. I gymnasiet hade vi inte möjligheten att läsa samiska, så då valde jag att inte läsa något språk alls.
Varför är det viktigt att samernas språk lever vidare?
Får jag barn i framtiden så vill jag absolut lära dem den samiskan som jag kan. Jag tycker det är en rikedom med språk, du kan liksom skapa ett nätverk med andra människor på ett sätt.
Jag är även fascinerad över andra språk och kulturer, hur man liksom kan hitta ord med samma betydelse inom olika språk, speciellt hos urfolk, sådana ord som inte går att förklara på till exempel majoritetsspråken.