Bildspel

Erik

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Kliver upp och äter frukost med Linn och Liam. Vi gör oss färdiga för arbete och förskola. Vid fyra hämtar jag upp Liam och Linn så åker vi hem och lagar mat. Efter maten går vi antingen ut hela familjen och hittar på något, eller åker och hälsar på mor- eller farföräldrar till Liam. För oss är det viktigt att upprätthålla en god kontakt. Annars tränar jag och Linn mycket på olika håll.

Vilken är din favoritmaträtt?

Linn gör en så otroligt god helstekt bokstek med hennes “hemliga” kryddor. Renkött är ju förvisso alltid gott.

Vad brukar man äta en vanlig vardag?

Just nu provat vi på detta med färdiga matkassar som man kan köpa vi matvaruaffärerna, det är himla praktiskt, maten blir varierad och man behöver inte känna någon stress över att själv komma på vad man ska laga. 

Finns det någon vanlig efterrätt?

I vår familj är efterrätten oftast fruktklyftor, -enkelt, sunt och gott!  

Äter man mycket renkött?

Jag brukar köpa ungefär en till två slaktade renar under varje år av mina kusiner och deras familjer, det brukar räcka. Istället för att köpa så mycket gris och ko, vilket vi såklart också äter. Renen vet man ju i alla fall vad den kommer ifrån och att den bara ätit naturligt, inget foder.

Vad är en same?

Samerna är Sveriges, Norges, Finlands och Rysslands urfolk. 

Om man ska följa sametingslagen så ska man som same leva upp till språkkrav för att kunna kalla dig same, dina föräldrar eller far- eller morföräldrar ska ha talat samiska eller så ska din förälder ha varit upptagen i röstlängden till Sametinget. 

Vad innebär det att vara same idag?

Det innebär att jag kan förmedla kunskapen om samer till andra

Du som är ung, kommer du att bo kvar i Sápmi om några år? Vad kommer du att arbeta med, tror du?

Om jag fortfarande kan kalla mig ungdom, hehe…

Jag kommer nog bo kvar i Kiruna, nära till Liams mor – och farföräldrar. Jag och Linn trivs med våra jobb och i stan. Men det är ju klart om man får ett erbjudande man inte kan säga nej till, till exempel ett spännande uppdrag någon annanstans, så är nog i alla fall jag beredd på att flytta på mig för ett tag. Jag tror dock att jag återvänder norrut i så fall, om inte tidigare, så när jag blir äldre. 

Vad gör du på jobbet?

Jag är en riktig kontorsnisse som arbetar framför min dator, det är rätt så svårt att förklara vad jag arbetar med, samt att jag inte heller kan delge allt för mycket. 

Hur upplever du att det är att tillhöra en minoritet?

I och med att jag lever i ett samhälle där det samiska är rätt så tydligt så känner jag mig aldrig ensam, trots att många påpekar att vi samer är en minoritetsbefolkning i Sverige. 

Hur ser din vardag ut, anser du att den samiska kulturen gör sig väl synlig i ditt liv?

Det är klart att det är rätt synligt i alla fall i mitt liv, jag arbetar ju på en samisk arbetsplats, även om det är en myndighet under den svenska staten. På arbetsplatsen hörs samiska bland några av kollegorna, och vi handlägger ärenden som gäller den samiska befolkningen. Det är nog klart märkbart även hemma att vi är samer och något som vi är stolta över, det finns vissa samiska attribut i vårt hem, till exempel konst och slöjd. 

Hur ser din samiska identitet ut?

Mina föräldrar har varit noga med att få oss syskon att känna oss stolta över att vara samer. Även om jag inte kan så himla mycket samiska så försöker jag tala det lilla jag kan med Liam. Linn som inte alls är same försöker också lära sig för Liams skull och för att hon vill visa Liam att det är något att vara stolt över. 

Finns det några viktiga årtal i historien? Och varför var de i sådana fall viktiga?

Det finns många årtal som har påverkat den samiska historien, både positivt och negativt. Det som jag tycker är mest relevant är de första dokumenterat äldsta arkeologiska fynden från Sápmi daterad till 9800 f. Kr.

Det andra viktiga året i mitt liv är 2010 då Liam föddes. 

Hur lång historia har Samerna i Sverige?

Jag har för mig att ungefär 100 e. Kr (år 98 e.Kr, reds. anm) som samer för fösta gången omnämns i text. Det är i alla fall den äldsta text man hittills hittat. 

Vad tycker du om samernas situation i det svenska samhället idag? Hur ska det förbättras, tycker du?

Kunskapen om världens urfolk är generellt låg, det är något som jag tycker borde förbättras. Det borde få mer plats i undervisningen,  i alla fall att det i Skandinavien undervisas mer om samer, så slipper vi barnen som växer upp förväxla samer med indianer. 

Hur har samerna integreras i det svenska samhället?

Samer är ett adaptivt folk, för att dra en enkel parallell så kan man se det på kolten. Den har behållit sitt traditionella formspråk men moderniserats genom de färger och material som gäller för den tidpunkten.

Men att samer ska behöva adaptera sig för att passa in i det svenska samhället tycker jag är och historiskt var en bisarr idé, ska inte människor få vara annorlunda?! 

Anser ni att samerna är Sveriges ursprungsbefolkning?

Absolut, historien talar för sig själv! 

Vilka särskilda högtider firar ni?

Jul är en trevlig ljuspunkt under vintern och också mycket barnens högtid med tomtar och klappar. Påsken firar vi också genom att äta god mat, umgås med släkt och vänner och att vara ute mycket! Midsommar är väl inte så mycket att fira tycker jag, förra sommaren snöade det ju på gräsmattorna här i Kiruna, så jag kan ju inte riktigt hålla med om att det är midsommar för oss här uppe, haha.

Vi firar nog samma traditioner som alla andra.

Sjätte februari är ju samefolkets dag, och den uppmärksammas här på sametinget med tårta och sång. Andra samiska högtider vet jag nog inte om vi firar.

 

Om Erik

Namn: Erik

Ålder: 34 år

Sysselsättning: handläggare inom näringsfrågor på sametinget, tidigare ingenjör inom gruvindustrin.

Bor: Kiruna

Familj, och vad sysslar de med? Sambo Linn lärare på grundskolan. Sonen Liam 5 år

Intressen Tränar mycket på fritiden, skidåkning och styrketräning. Umgås gärna med vänner och ibland följer jag med mina kusiner för att hjälpa dem med sina renar. Jag är själv inte renägare.

Reportage

Samhälle

Sameföreningen i Göteborg satsar på att nå ut till områdets skolor

2022-02-03
Sameföreningen i Göteborg drar i gång ett projekt för att stärka undervisningen om samer, i Göteborgs stad.
Reportage

Ny universitetsutbildning i översättning

2022-01-25
I januari 2022 startar för första gången på svensk sida av Sápmi en universitetsutbildning i översättning mellan samiska o...
Sápmi

Mats Jonsson tecknande sin historia

2021-11-09
Mats Jonssons serieroman "När vi var samer" beskriver den utdragna och hjärtlösa tid när svenska staten försökte utplåna d...
Sápmi

En buss fylld med samisk kultur

2021-09-27
Under hösten rullar den samiska kulturbussen Julla Májja genom Västerbottens inland. Genom samisk kultur, möten och kreati...
Samhälle

Ovllá siktar mot världscupen

2021-07-02
– Det är på sommaren man blir en bra skidåkare. Man måste vara stark och ha bra kondis, annars klarar man inte att hålla e...
Samhälle

Jämställdhetstänket genomsyrar allt Káren-Ann Hurri gör

2021-05-24
"När jag arbetar politiskt har jag upptäckt att äldre män och äldre kvinnor inte prioriterar att skaffa sig kunskapen om j...
Samhälle

Kunskapshöjande insatser kan öka valdeltagande

2021-05-06
”Men för att nå dem som är ointresserade av politik eller inte berörs av Sametingets beslut är det viktigaste på sikt att ...
Samhälle

Högst valdeltagande bland unga i sametingsval

2021-04-29
Forskare har studerat sametingsvalen 2013 och 2017 och funnit högst valdeltagande bland de yngsta väljarna – något som ski...
Samhälle

Nationell hälsostudie i startgroparna

2021-02-23
Under året ska en nationell hälsostudie genomföras för att kartlägga samers hälsa, både generellt och inom området psykisk...
Samhälle

Begränsat med forskning om samisk folkhälsa

2021-02-15
Det finns flera faktorer som påverkar samers hälsa, exempelvis villkoren för renskötseln och att vara utsatt för diskrimin...