Bildspel

Per Anders

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag kliver alltid upp tidigt, dricker kaffe, läser tidningen och umgås med Eivor. De dagar hon åker till kliniken ser jag till att göra sysslor hemma, så att familjen får mer tid tillsammans när alla är lediga. Tre dagar i veckan kommer barnbarnen till oss istället för att åka till fritids, vad jag och Eivor hittar på med dem varierar. I området där jag bor har jag blivit lite känd för att laga cyklar, så jag arbetar också lite ideellt i min verkstad ett par gånger i veckan där jag gör allt från att laga punkteringar till att reparera slitna cyklar.

Vilken är din favoritmaträtt?

Rådjurssadel, trattkantareller, rödvinsås, hasselbackspotatis och en god sallad.   

Vad brukar man äta en vanlig vardag?

Vi äter mycket vilt som vi delat upp mellan oss i jaktlaget. Vi försöker handla och äta mycket fisk från den lokala fiskhandlaren. Klart att barnbarnen ibland också övertalar oss att äta snabbmat då och då.

Finns det någon vanlig efterrätt?

Jag är svag för frugans frukt- och bärpajer med marzansås. Annars är ju fjällsyran en favorit, vilket jag inte äter speciellt ofta.  

Äter man mycket renkött?

Vi äter tyvärr inte så mycket renkött, då tillgången på detta är väldigt dålig i vårt område. Jag önskar att det var lättare att få tag på, men det är klart att jag köper renkött då jag hittar det i någon disk eller på någon marknad.

Vad gör du om dagarna?

Det beror mycket på dagsformen, men de mest väsentliga hushållsysslorna bör i alla fall göras, resten är bonus. Sedan måste man ju vara pigg och fräsch när småknattarna kommer efter förskola och skola, helst ska eftermiddagsfikat stå på bordet. Dessa dagar då knattarna kommer är viktigast. 
Cyklarna måste ju också ordnas om jag fått in någon till reparation.  

Vad är en same?

Jaa, vad är en same… den frågan har jag ställt mig själv många gånger i mitt liv, speciellt när jag valde att lämna hemmet och flytta till Trollhättan, till något främmande. Skulle jag vara samma person där, eller blev jag någon ny, var frågor som snurrade inom mitt huvud.
Jag valde i alla fall förneka mig samiska identitet och i stället bli ”en i mängden” för att passa in, jag antar att det inte var så lätt för en 19 åring att hitta rätt i en helt ny miljö. Om någon frågade något om samer så låtsades jag inte veta någonting eller svarade genom ett utifrånperspektiv, min egen bakgrund blev liksom främmande för mig. Det var inte förrän jag tillslut träffade min blivande fru Eivor vid 24 års ålder som jag berättade för henne och äntligen kunde känna en stolthet igen över att vara same.

Vad innebär det att vara same idag?

Idag tror jag det är lättare att känna sig stolt över att vara same, man känner en tillhörighet på ett annat sätt än vad i alla fall jag ansåg bristfälligt när jag var ung. Visst inser jag att det finns problematik än idag, av alla de slag, och jag tänker då främst på att kanske inte vara så säker på att stå upp för att vara same. Speciellt när man är ung och måste stå upp mot fördomar, glåpord eller allmän okunskap.  

Hur upplever du att det är att tillhöra en minoritet?

Jaa, det är ju som jag sa tidigare, det var svårare för mig att möta detta då jag var yngre. Nu känner jag inte detsamma. Visst jag är same, men jag lever mitt liv, precis så som jag vill, det är klart jag känner en stolthet över att jag har en så rik kulturhistoria och att många av mina släktingar lever närmare den samiska kulturen än vad jag gör. I och med att jag fortfarande har rätt god kontakt med många av mina släktingar så får jag min del av den kulturen som jag behöver. 

Hur ser din vardag ut, anser du att den samiska kulturen gör sig väl synlig i ditt liv?

Jag kan väl inte riktigt påstå att den samiska kulturen gör sig speciellt synlig i mitt liv. Jag har ingen egen kolt, den jag hade i min ungdom växte jag ur för länge sedan. Mina barn har heller aldrig velat ha någon kolt.
Jag kan nog inte påstå att det märks på något annat sätt heller så mycket. Jag har väl kanske någon tavla på väggen som är samisk, men inte så att jag tror att man kan urskilja att jag är same. 

Vet du om samer har några speciella traditioner och levnadssätt?

Det är klart att det finns traditioner och levnadsätt, och sådant följer ju familjer och släkter, även bland andra kulturer än samiska.
Men då ni frågar mig ur en samisk synvinkel så skulle jag först vilja säga att det kan skilja sig mer eller mindre bland renskötande och icke-renskötande familjer. De som lever med renen måste ju på ett sätt anpassa sig efter renens och dennes behov, sommar eller vinterbete, kalvmärkning.
Och på andra sätt finns det ju också traditioner. Som till exempel är jul en stor högtid i min familj, en fin tradition som min fru tagit med sig från sin familj, vi ser till att träffas hela släkten, äter god mat, bjuder hem varandra och umgås medan några av mina syskon bara firar jul med närmaste familjen.

Finns det några viktiga årtal i historien, och varför var de i sådana fall viktiga?

Jag är väldigt imponerad av Elsa Laula, en stark samisk kvinna som banade väg för den samiska politiken redan i början av 1900-talet. Hon var en stark kvinna på många sätt och jag är mest imponerad över hennes otroliga drivkraft och förmåga att samla samer till gemensamma aktioner. Att läsa om Elsa Laulas bedrifter tycker jag att alla ska göra! 

Hur lång historia har Samerna i Sverige?

Samernas historia är väldigt lång!
Jag minns berättelser om mina förfäder långt tillbaka som levde i områdena där jag kommer ifrån. Och som jag förstår och fått det berättat för mig så är samerna det första folk som kom till Skandinavien, vi är urfolket.  

Vad tycker du om samernas situation i det svenska samhället idag? Hur ska det förbättras, tycker du?

Det är klart att allt alltid kan förbättras. Man borde sträva efter att alltid förbättra lägen och situationer. Jag tycker att samers rätt till land och vatten borde iakttas, ja rent godkännas. Jag hoppas jag hinner bevittna när Sverige ratificerar konventionen ILO 169. 

Hur tycker du att kunskapen om samer ser ut idag? Kan du se någon förändring?

Klart jag ser en förändring sedan jag var ung. Då ville jag ju knappt erkänna för mina vänner att jag var same för att jag inte orkade med att vara annorlunda eller undervisa. Nu märker jag att det finns en mer befintlig stolthet till att vara same, vilket leder till att kunskapen måste öka, men det är som jag tidigare nämnt, det är klart att kunskapen ska behöva förbättras. Finns det många som skulle velat intervjua mig om jag inte var same.

Läser du mycket om vad som uttrycks om samer i media, och vad tycker du om det?

Jag har en läsplatta och där läser jag nyheter nästan varje dag. Det är klart jag följer vad SVT Sápmi och Sameradion rapporterar om. Jag läser också annat om vad som skrivs om samer, ibland blir jag bedrövad över hur dåligt skrivna vissa texter är och hade önskat att journalisterna hade större kunskap eller i alla fall gjort bättre efterforskning innna de skrivit ihop sina texter. Men jag vill inte dra alla över en kant, det finns många bra rapporteringar om samer inom media också, då värmer det extra gott hos mig som same, och jag brukar då också dela det med min familj så att de också får läsa.

Hur har samernas framställning i media förändrats över åren?

Det går framåt även där, nu nämns vi i alla fall. Och visas inte bara upp som ett exotiskt inslag. 

Pratar du något annat språk än svenska och samiska?

Jag kan inte samiska, tyvärr. Svenska är mitt enda språk, förutom lite turistengelska 

Varför är det viktigt att samernas språk lever vidare?

Det är klart att det är viktigt att samiskan lever vidare, alla dialekterna!
För mig som inte har mer än några ord som jag kan är det lite tråkigt att jag inte kunnat dela med mig den delen av min kultur till mina barn och barnbarn. Jag tror att språket är en viktig byggsten i den samiska identiteten, även om inte alla vill erkänna det så är det nog många som känner en sorg över att inte kunna sitt eget språk.

Om Per Anders

Namn: Per Anders

Ålder: 66 år

Sysselsättning: Pensionerad fabriksarbetare från Saab där jag arbetat i 34 år.

Bor: Trollhättan, är uppvuxen i Arjeplog som jag lämnade redan vid 19 års ålder.

Familj: Fru Eivor, som fortfarande arbetar som läkarsekreterare men har tagit ut deltidspension.

Sönerna Olof och Nils och deras familjer. Olof är åkare har fru och tre barn. Nils är elektriker med sambo och två barn.

Intressen: Tar mycket hand om, och uppskattar att umgås med mina fem barnbarn. Annars är jag och min fru mycket ute i skog och mark med vår hund, jackrusseln Mira.

Reportage

Samhälle

Sameföreningen i Göteborg satsar på att nå ut till områdets skolor

2022-02-03
Sameföreningen i Göteborg drar i gång ett projekt för att stärka undervisningen om samer, i Göteborgs stad.
Reportage

Ny universitetsutbildning i översättning

2022-01-25
I januari 2022 startar för första gången på svensk sida av Sápmi en universitetsutbildning i översättning mellan samiska o...
Sápmi

Mats Jonsson tecknande sin historia

2021-11-09
Mats Jonssons serieroman "När vi var samer" beskriver den utdragna och hjärtlösa tid när svenska staten försökte utplåna d...
Sápmi

En buss fylld med samisk kultur

2021-09-27
Under hösten rullar den samiska kulturbussen Julla Májja genom Västerbottens inland. Genom samisk kultur, möten och kreati...
Samhälle

Ovllá siktar mot världscupen

2021-07-02
– Det är på sommaren man blir en bra skidåkare. Man måste vara stark och ha bra kondis, annars klarar man inte att hålla e...
Samhälle

Jämställdhetstänket genomsyrar allt Káren-Ann Hurri gör

2021-05-24
"När jag arbetar politiskt har jag upptäckt att äldre män och äldre kvinnor inte prioriterar att skaffa sig kunskapen om j...
Samhälle

Kunskapshöjande insatser kan öka valdeltagande

2021-05-06
”Men för att nå dem som är ointresserade av politik eller inte berörs av Sametingets beslut är det viktigaste på sikt att ...
Samhälle

Högst valdeltagande bland unga i sametingsval

2021-04-29
Forskare har studerat sametingsvalen 2013 och 2017 och funnit högst valdeltagande bland de yngsta väljarna – något som ski...
Samhälle

Nationell hälsostudie i startgroparna

2021-02-23
Under året ska en nationell hälsostudie genomföras för att kartlägga samers hälsa, både generellt och inom området psykisk...
Samhälle

Begränsat med forskning om samisk folkhälsa

2021-02-15
Det finns flera faktorer som påverkar samers hälsa, exempelvis villkoren för renskötseln och att vara utsatt för diskrimin...