Duodji
Samer har tillverkat de bruksföremål man behövt, så som knivar, förvaringskärl och kläder. Under nomadtiden, när de samiska familjerna flyttade med sina renar fanns det inte plats för saker man inte behövde. Allt man förde med sig fyllde en funktion och föremålens former var anpassade till det flyttande livet.
Samerna har i alla tider tillverkat sina redskap och sytt sina kläder. Produkterna har skapats utifrån de material som funnits att tillgå för de behov det samiska levnadssättet krävt. Man har tillverkat de bruksföremål man behövt; som knivar, förvaringskärl, kläder. Under nomadtiden, när de samiska familjerna flyttade med sina renar fanns det inte plats för saker man inte behövde. Allt man förde med sig fyllde en funktion och föremålens former var anpassade till det flyttande livet. Materialen hämtades från naturen och renen: rötter, björknäver, skinn, senor, renhorn med mera.
Förvaringskärl är exempel på bruksföremål som användes i hushållet. De tillverkades ofta av björkvrilar eller rotknölar. Náhppi, mjölkstävan, användes vid mjölkningen av renen. Den var formgiven så att mjölken inte skulle spillas ut. Kniven var och är ett av de viktigaste redskapen i den samiska vardagen. Den används till det mesta, i rengärdet såväl som i hemmet. Idag har de skickligaste slöjdarnas knivar mer blivit dyrbara konsthantverk, än praktiska bruksföremål.
Duodji är en vital del av den samiska kulturen både som näring, binäring, kulturbärare och identitetsskapare. Duodji är allt från bruksföremål till konsthantverk. Duodjins betydelse och behov har förändrats i det samiska samhället allteftersom förändringar skett i storsamhället. Duodji är i dag inte detsamma som förr, även om produkten kan vara densamma. Samerna har varit öppna för intryck av möten med andra folk. Det har påverkat duodjin, samtidigt som man hållit fast vid traditionerna.
På Samernas Utbildningscentrum kan man studera duodji. Det finns också möjlighet att utbilda sig inom duodji på Samiska högskolan i Kautokeino.