En podd med starka samiska kvinnor
Anna-Marja Persson hade länge haft tankar på att starta en podd. Tillsammans med en kompis fanns planerna, men de hittade inte något gemensamt ämne att fokusera på.
Men förra sommaren var Anna-Marja på roadtrip i Finnmark i Nordnorge och plötsligt kom idén att starta en samisk podd med fokus på kvinnor.
- Då var min plan att göra podden tillsammans med någon. Jag ville lyfta tabun i Sápmi som rör kvinnor, och det kände jag att jag inte vågade göra själv.
I ungefär ett halvår spånade Anna-Marja på sin idé och lagom till jul ifjol pratade hon med en vän om sina planer. Då hade Anna-Marja kommit fram till att hon behövde göra den själv trots allt.
-Hon gav mig tipset att intervjua starka samiska kvinnor och det var så självklart när hon sa det att det var det jag skulle göra.
Anna-Marja började fundera på gäster och även ta reda på hur hon faktiskt skulle gå tillväga rent praktiskt.
-Den frågan klurade jag på jättelänge. Hur börjar man ens? Det var ett helt blankt papper.
Anna-Marja navigerade sig fram mellan webbhotell, mikrofoner, redigeringsprogram, jinglar, hemsida och marknadsföring på sociala medier. Och valde också att gå en poddkurs och i höstas var det äntligen dags.
Den 2 september hade första avsnittet av Samesystrar premiär, med slöjdaren Anna-Stina Svakko som första gäst.
Att det blev en podd med fokus på samiska kvinnor har, säger hon, att göra med hennes egen bakgrund och uppväxt.
- Min mamma har uppfostrat mig i den andan. Hon var ensamstående med mig och lärde sig det mesta själv, jaga, slakta, stycka kött, fiska, slöjda bygga hus, renskötsel, tämja renar, jobba med turism. Hon är ett praktexempel på en stark samisk kvinna.
Anna-Marja berättar att hennes mamma såg orättvisorna mellan könen och uppfostrade henne utifrån att alla är lika värda och att inte låta könet styra vad man vill göra i livet.
Podden, säger Anna-Marja, gör hon lika mycket för sin egen skull som för lyssnarna.
- När idén kom till mig kände jag att jag inte kan strunta i den. Jag har haft många idéer i mitt liv som jag inte vågat genomföra med rädsla för att misslyckas – eller lyckas. Men den här idén kände jag att jag behövde göra både för min egen skull och för att hedra min mamma. Det är en kombination av vad hon stod för och vad jag själv står för.
Anna-Marjas mamma gick bort i cancer för tre och ett halvt år sedan och sorgen har hon bland annat delat med sig av under sina samtal i podden.
- I varje avsnitt är mitt hjärta vidöppet, vem som helst kan hugga i det.
Att vara både personlig och privat var Anna-Marja beredd på. Podden, säger hon, går under kategorin intervjupodd, men hon vill hellre använda begreppet samtalspodd.
- Vissa saker behöver vara med för att det ska bli bra och för att jag vill ha det så. Det är ett samtal mellan mig och min gäst och båda bidrar med sina tankar och åsikter. Att vi båda delar med oss bidrar till en bra produkt och det har visat sig vara ett vinnande koncept. Jag gillar själv poddar där man är personlig och det har jag också fått höra om min podd, att de gillar den för att den är personlig.
Anna-Marja medger att podden blivit en del av hennes egen personliga resa och personliga utveckling. Inte minst för att hon vågar utmana sig själv på ett sätt som hon inte vågat förr.
- Det handlar också om att vara en förebild för andra. Att våga prata om och lyfta frågor som många kanske inte pratar om så mycket. Det är klart att det varit läkande också. Samtidigt är samtalen med mina gäster lite som att skriva examen varannan vecka. Jag är helt slut efteråt, säger hon och skrattar.
När Anna-Marja började göra podden skannade hon till en början sitt eget nätverk på svensk och norsk sida. Numera får hon tips om tänkbara gäster och ibland dyker det upp tänkbara gäster ”på vägen”.
- De senaste gästerna har varit lite spontana. Så det är en blandning av intuition, spontanitet och nätverk. Jag vill gärna hitta fler doldisar som jobbar i det tysta.
Poddens målgrupp är i stort sett alla, säger hon. Samer och icke-samer oavsett kön.
- Den berör oss alla på ett eller annat sätt. Det är ju inte så att någon går runt och inte har en enda kvinna i sitt liv.
Hon tror att många kan få ut en hel del av att lyssna på podden. Ur ett samiskt perspektiv hoppas hon på igenkänning och gemenskap. Att de som lyssnar vet det finns andra där ute som kämpar med samma saker.
- För icke-samer som lyssnar hoppas jag att podden kan hjälpa till att få kunskap och information om hur det kan vara i Sápmi. Det är många samiska män som lyssnar och jag hoppas de får en inblick i hur saker kan vara utifrån ett samiskt kvinnligt perspektiv. Jag hoppas att podden kan påverka människor på ett positivt sätt.
Fram till jul har nio avsitt producerats och många fler avsnitt utlovas.
- Jag tänkte köra podden i ett år, men sedan behöver det nog ske något annat. Den kanske fortsätter, men i ett annat format och med finansiering. Jag tänker att jag ger 25 avsnitt som en gåva till lyssnarna.
Att Anna-Marjas idé att lyfta fram starka samiska kvinnor till slut blev en podd för alla att lyssna på är svårt att ta in, säger hon.
- Det är som att ha vunnit på lotto. Jag har inte landat i det än. Det är en sådan gåva att få göra det här och jag är så stolt över mig själv att jag vågade göra min grej. Det är en superhäftig resa och det känns så stort.
KATARINA HÄLLGREN