Bildspel

2021-09-27

Samiska kulturbussen Julla Májja hoppas bli en oumbärlig insats i Västerbottens inland

Julla Májja, den samiska kulturbussen möter under hösten allmänheten i Västerbottens inland och förhoppningen är att satsningen ska bli långvarig: ”Vi vill bli oumbärliga”, konstaterar Eva Conradzon som är projektledare för bussen.

Under hösten rullar den samiska kulturbussen Julla Májja genom Västerbottens inland. Genom samisk kultur, möten och kreativa bibliotekslösningar når Julla Májja ut till människor i deras vardag.
- I bussen är det samiska normen, men det är inte ett uttalat samiskt projekt, berättar Eva Conradzon, som är projektledare.

Idén till kulturbussen växte fram hos Storumans kommun som inspirerades av en norsk bokbuss. Den samiska kulturbussen utvecklades sedan som ett samarbete även med kommunerna och biblioteken i Västerbottens inland där Storumans kommun sökte finansiering från Statens kulturråd.
- Sju av kommunerna är samiska förvaltningskommuner så därför blev det en samisk profil, berättar Eva.

Projektet startades upp i början av året, men på grund av pandemin kördes de första turerna först innan sommaren. Tre personer är anställda inom projektet och tillsammans har de planerat för uppstarten.
- Under sluttampen av pandemin hoppas vi att det finns behov av att kunna ses, säger Eva.

Projektets målgrupp är människor i alla åldrar och förhoppningen är att kunna locka den inbitne läsaren med nya teman och böcker, samt personer som inte är så bekanta med samisk kultur eller bibliotekens verksamhet.
- Det kan tända en gnista att biblioteket är ett trevligt ställe, säger Eva.

I bussen finns bl.a. litteratur, samhällsinformation, media och musik. Förhoppningen är att både samiska kulturskapare och samiska samordnare ska kunna åka med. Samordnarna har ofta lokal kännedom om behoven på olika platser vilket kan vara viktigt för att nå ut, berättar Eva. Böckerna är i flera fall skänkta av författarna och vissa böcker har Eva själv bidragit med. Hon vill att bokbussen ska bli en social träffpunkt och fokus för urvalet ligger på kvalitet, snarare än kvantitet.
- Det viktiga är att urvalet är fingertoppsutplockat, säger hon.

Eva har lång erfarenhet av att jobba med samisk kultur och har tidigare vikarierat med att köra bokbuss. Där upplevde hon mycket kärlek av dem som kom ombord.
- Så när det här dök upp och när det inte bara handlade om litteratur utan samisk kultur och eftersom jag själv är från inlandet, så tänkte jag att: ”åh vad roligt”! säger hon.

Sen är det förstås ingen nackdel att trivas med att färdas långt på vägarna, konstaterar hon.
- Jag älskar att köra bil, hur motigt det än kan kännas! Det känns som att jag skulle kunna köra hur långt som helst. Jag tycker att det är avkopplande och jag tänker så bra, säger Eva.

Bussen tas redan väl emot av besökarna och Eva har flera utvecklingsplaner. Det är också tydligt att siktet är inställt mot framtiden.
- I förlängningen är tanken att hitta former för att respektive kommun ska kunna ta hand om bussen - så att det blir delad vårdnad på något sätt.
Finansieringen för nästa år är klar och då blir det Sorsele kommun som blir huvudman för projektet.  Förhoppningen är att samiska kulturbussen ska bli en långvarig satsning och många ser potentialen i satsningen. Det finns också många tankar och drömmar kring projektets utveckling.
- Jag tror att kulturbussen kommer att bli efterlängtad och behövd! Ibland vet man inte att man har behovet, men det får man visa. Vi hoppas att verksamheten helt enkelt inte går att vara utan – utan att den blir oumbärlig, konstaterar Eva.

YLVA HOLMBERG

Nytt namn 2022: Julla Májja – den samiska biblioteksbussen

Julla Májja startade som ett projekt av Storumans kommun och körde runt i V8-bibliotekens kommuner under 2021. Nu under 2022 är det Sorsele kommun som ansökt om ett fortsättningsprojekt finansierat av Kulturrådet vilket gör att bussen rullar igen.

Julla Májja besöker platser runt om i alla kommunerna för att låna ut böcker eller vara delaktig i arrangemang. Ibland kommer samiska kulturaktörer att åka med och visar exempelvis teater.

Bussen kommer att ha med sig ett mindre bestånd av samisk- och lokallitteratur under sina turer

Du hittar mer info om kulturbussen på Facebook: https://www.facebook.com/jullamajja/

Instgram: https://www.instagram.com/jullamajja/

hemsidan:
https://www.v8biblioteken.se/sv/library-page/julla-majja

Reportage

Sápmi

Möt skoterfantaster i Skoter är livet!

2022-10-27
I SVT: s nya dokumentärserien Skoter är livet har premiär på söndag och i fyra avsnitt djupdyker programledarna Tanja Nord...
Sápmi

Boken Stöld blir Netflixfilm

2022-10-26
I Ann-Helén Laestadius bok Stöld är rasismen mot samer i fokus – renar tjuvjagas och dödas och brotten utreds sällan. Nu s...
Samhälle

Sexuella övergrepp, psykisk ohälsa och tystnadskultur

2022-10-10
Det tog Liselotte Wajstedt åtta år att göra den konstnärliga dokumentärfilmen ”Tystnaden i Sápmi”. Hon upplever att något ...
Sápmi

Både varm vardagssko och finsko

2022-02-10
Förr var de det självklara skovalet tillsammans med skohö. Idag har bällingskorna gått från att vara en varm vardagssko ti...
Samhälle

Sameföreningen i Göteborg satsar på att nå ut till områdets skolor

2022-02-03
Sameföreningen i Göteborg drar i gång ett projekt för att stärka undervisningen om samer, i Göteborgs stad.
Reportage

Ny universitetsutbildning i översättning

2022-01-25
I januari 2022 startar för första gången på svensk sida av Sápmi en universitetsutbildning i översättning mellan samiska o...
Sápmi

Mats Jonsson tecknande sin historia

2021-11-09
Mats Jonssons serieroman "När vi var samer" beskriver den utdragna och hjärtlösa tid när svenska staten försökte utplåna d...
Sápmi

En buss fylld med samisk kultur

2021-09-27
Under hösten rullar den samiska kulturbussen Julla Májja genom Västerbottens inland. Genom samisk kultur, möten och kreati...
Samhälle

Ovllá siktar mot världscupen

2021-07-02
– Det är på sommaren man blir en bra skidåkare. Man måste vara stark och ha bra kondis, annars klarar man inte att hålla e...
Samhälle

Jämställdhetstänket genomsyrar allt Káren-Ann Hurri gör

2021-05-24
"När jag arbetar politiskt har jag upptäckt att äldre män och äldre kvinnor inte prioriterar att skaffa sig kunskapen om j...