Bildspel

Foto: Katarina Hällgren

2021-07-02

Ovllá siktar mot världscupen

Det är på sommaren man blir en bra skidåkare. Det berättar Ovllá Skoglund, som började åka slalom när han var två-tre år. Nu pluggar han på alpina skidgymnasiet i Arvidsjaur och siktar mot världscupen.

I stort sett hela släkten på Ovllás mammas sida har ägnat sig åt utförsåkning. Hans mammas moster är en av dem som tävlade mot Ingemar Stenmark.
 
Då är det kanske inte så konstigt att Ovllá började åka slalom vid väldigt unga år. 
När jag började var det mest för att det kändes kul, inte för att tävla. Det var ganska självklart att jag skulle börja åka skidor eftersom så många i min släkt gjort det. 
 
Familjen bor i Arvidsjaur och lagom till att Ovllá skulle börja gymnasiet startade alpina skidgymnasiet på orten, så gymnasievalet blev enkelt.
Jag tycker om att åka skidor, och det verkade kul att göra det jag gillar och samtidigt gå skola. Det är svårt att säga vad som är så roligt med utförsåkning. Det är ganska svårt, men kul och det går fort. Man vänjer sig rätt snabbt vid farten och det är roligare ju snabbare det går. Det är en utmaning. 
 
Träningen är en stor del av skolgången. Ovllá berättar att en vanlig skoldag är det ofta träning i backen på förmiddagen och skola på eftermiddagen. På kvällarna är det oftast fysträning. 
 
Han har just avslutat sitt första gymnasieår, men träningen får inte sommarlov. Under terminerna när slalomsäsongen är igång har eleverna kvällsträning under eget ansvar, men på sommaren görs fysträningarna tillsammans med tränare.
Det är på sommaren man blir en bra skidåkare. Man måste vara stark och ha bra kondis, annars klarar man inte att hålla emot om det kommer isiga backar och branter. Man tappar tekniken i åkningen om man inte är stark och håller igång träningen. Det är på sommaren vi tränar som hårdast.
 
Under skoltid uppskattar Ovllá att de tränar minst tio-tolv timmar per vecka. Under vintern är träningspassen längre, medan träningspassen på sommaren är kortare, men fler. Och det gäller också, berättar han, att variera träningen så mycket som möjligt och helst inte köra samma pass flera gånger.
Och hålla igång motivationen.
Ibland när det går dåligt så känner man ibland att det är tufft. Då måste man bara tänka på sitt mål att bli så bra som möjligt, då blir man motiverad.
Drömmen för Ovllá är världscupen. Jo, medger han, det går åt rätt håll med träningen, men han säger att det är ännu ett tag kvar dit.

Trots att han är en av många unga som pluggat under en pandemi så har skolgången har inte påverkats nämnvärt, berättar han.
Tävlingarna innan jul blev inställda och även några efter jul, men annars har det funkat ganska bra. Det har varit mindre folk på de tävlingar som varit så man har kunnat få bättre resultat. 
 
I höstas skulle klassen på träningsläger till Norge och inför resan rådde det lite oklarheter om den skulle gå att genomföra.
Det gick bra till slut. De stängde gränsen veckan efter att vi kom in, så vi hade tur.
 
I juli befinner sig Ovllá och familjen till fjälls för kalvmärkning och då brukar han passa på att ta en vilovecka från träningen. 
Men jag brukar ändå köra något fyspass då. Vi har ett ganska brant fjäll bakom stugan, så där brukar jag få till ganska bra träning.
 
All form av träning, säger Ovllá, är viktig för att klara vintersäsongen. För hans egen del ska han jobba mer på konditionen eftersom tekniken i skidåkningen sitter rätt bra för honom.

Favoritgrenarna är slalom och störtlopp. Störtlopp för att det går fort och slalom för att han fått bäst resultat i den grenen på tävlingar.
Och även om han inte stakat ut sin karriär så kan han tänka sig att satsa på sin idrott på proffsnivå.
Jag hade gärna gjort det på heltid, men det är ganska svårt och dyrt. De flesta som satsar har jobb på sommaren för att ha råd att åka skidor på vintern, och så har jag också tänkt göra.
 
KATARINA HÄLLGREN
 

 

Reportage

Näringar

Med den traditionella duodjin som grund

2024-03-18
I 50 år har elever kunnat plugga duodji, traditionell samisk slöjd, på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Anders Svon...
Sápmi

Från stygn till mål - Sámi veagaid searvi aktiverar

2023-12-12
I Karesuando är det snart 20 år sedan sameföreningens verksamhet upphörde. Men sedan tre år tillbaka har föreningsverksamh...
Sápmi

Julia vill utveckla samisk idrott för hälsans skull

2023-05-17
Sen förra sommaren är Julia Rensberg ordförande för Samernas idrottsförbund, SIF. Hon är van att tävla i samiska sammanhan...
Samhälle

Engagemang och glädje är drivkrafterna bakom samisk idrott

2023-05-02
Modern samisk idrott föddes i Jokkmokk 1948 då samiska skidtävlingar anordnades för första gången. Idag, 75 år senare, har...
Samhälle

På väg mot en ny samisk sjukvård

2023-04-04
Nya utbildningar på universitetsnivå och gräsrotsrörelser bland hälsopersonal har skapat flera förändringar i hälsoutbudet...
Näringar

Väskan som väcker nyfikenhet

2023-03-03
Att vara same innebär att känna stort ansvar för att bära vidare kunskap om samisk kultur, säger Anja Labj. Sedan en tid t...