Bildspel

2018-01-08

Tinas största uppdrag hittills

I februari firas 100-årsjubileumet av det första samiska landsmötet i Sverige. Tina Jonsson, event- och mötesarrangör håller i trådarna för festivalveckans hotell- och konferensbokningar. Hittills har hon bokat upp omkring 600 rum och ett 10-tal konferenser & möten. 

Tio hotell är kontrakterade i Östersund, eller Staare som staden heter på sydsamiska.
-Är det något vi inte bokat så är det förmodligen väldigt litet, säger Jonsson.

Det är där kanske mer än 1 000 tillresta gäster ska vila mellan festligheterna. Under en vecka med start 5 februari inleds, exakt på dagen, 100-årsjubileumet av det första samiska landsmötet på svensk mark – Staare 2018. Det var då, i sin tur, inspirerat av 1917 års samiska landsmöte i Trondheim, det allra första.

Den officiella invigningen sammanfaller med samernas nationaldag, 6 februari, och veckan innehåller mängder av föreläsningar om till exempel markrättigheter och samisk hälsa men också boksläpp och samiska sagostunder för barn.
- Det kommer att bli en hektisk vecka och det skulle förvåna mig, hur gärna jag än vill, om jag hinner se något, säger Jonsson.

Tina Jonsson driver konferens- och eventföretaget ASM – Alla sorters möten. Vi träffas över en kopp kaffe i Umeå där hon bor och driver sitt företag. Rötterna har hon dock i Sorsele och hon är själv same och renägare i Rans sameby.
- Jag överlåter renskötseln till min pappa och bror men hjälper till någon enstaka gång, berättar Jonsson.

Hon är uppväxt med renägandets villkor och följde som lill-liten, som hon kallar det, ofta med sin pappa i arbetet från Ammarnästrakten och ner mot Åmsele. Men i stället för att gå i samma fotspår leder hon nu ett eventbolag.
-Jag kommer aldrig att släppa renägandet och jag vill att mina barn så småningom ska vara delaktiga i det samiska.

Tina Jonssons pappa, ordförande i samebyn, hennes farmor och ytterligare släktingar är engagerade inom renskötseln. Tina Jonsson säger att det är en gåva som spillt över på henne också.
-Jag är noga med att vårda mina samiska rötter. Det ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag vill vara delaktig i Sapmi och jag bidrar just nu med det jag är bäst på, förklarar Tina Jonsson

Det första landsmötet, 1918 i Östersund, lockade 219 besökare. Till 2018 års upplaga räknar man med det femdubbla.

För Tina Jonsson blir det något extra. Hon är 23 år och har drivit ASM i ett och halvt år. Hon jobbar ensam utan anställda och hyr in den hjälp hon behöver. Jonsson arrangerar många samiska tillställningar som konferenser, möten och event. Men hon har fler strängar att spela med.
- Ett av de senaste var ett samiskt bröllop med 400 gäster som jag hjälpt till med. Jag jobbade också med samiska kyrkodagarna i Arvidsjaur i somras. Kyrkodagarna var precis som Staare 2018 ett internationellt event och det hade runt 600 besökare. Det här blir mitt hittills största uppdrag.

Därefter blir det en lite återhämtning.
- Jag älskar att vara ute, fjällen och friheten bortom el och täckning på sin telefon. Efter Staare 2018 hoppas jag kunna unna mig en kort semester. Det blir i så fall min första.

Anders Boström

 

Relaterat

2018 är utropat till ett samiskt jubileumsår. Då är det 100 år sedan det första samiska landsmötet anordnades på svenska sidan av Saepmie. Mötet hölls i Östersund, Staare på sydsamiska, i februari 1918. Med början i det första landsmötet här på sydsamisk mark och genom åren fram till idag är tiden inne att lyfta minnet av det unika mötet och dess effekter runtom i Saepmie. De nyckelpersoner som tog kampen för demokrati, flera av dem drivande i att starta samiska organisationer, uppmärksammas. Jubileumsåret är ett sätt att tillsammans summera hundra år i samisk samhällsutveckling och lyfta fram de pionjärer och kämpar som lagt grunden till dagens samiska samhälle.

Reportage

Sápmi

Julia vill utveckla samisk idrott för hälsans skull

2023-05-17
Sen förra sommaren är Julia Rensberg ordförande för Samernas idrottsförbund, SIF. Hon är van att tävla i samiska sammanhan...
Samhälle

Engagemang och glädje är drivkrafterna bakom samisk idrott

2023-05-02
Modern samisk idrott föddes i Jokkmokk 1948 då samiska skidtävlingar anordnades för första gången. Idag, 75 år senare, har...
Samhälle

På väg mot en ny samisk sjukvård

2023-04-04
Nya utbildningar på universitetsnivå och gräsrotsrörelser bland hälsopersonal har skapat flera förändringar i hälsoutbudet...
Näringar

Väskan som väcker nyfikenhet

2023-03-03
Att vara same innebär att känna stort ansvar för att bära vidare kunskap om samisk kultur, säger Anja Labj. Sedan en tid t...
Samhälle

Intresset för duodji ledde till stulna trummor i Marseilles

2023-02-21
Det fanns alltid slöjd på köksbordet. Mina ögon lyste när jag såg vackra knivar och jag ville alltid följa med när vi skul...
Sápmi

Färgglatt när arktiska ungdoms-OS invigdes

2023-01-31
Utanför en av idrottsarenorna överröstade slagorden varandra. Yukon! Nunavik! Alaska! Även Sápmis 40 ungdomar fick en syl ...