Foto: Carl Johan Utsi

Program om samer att visa i klassrummet

Här finns en sammanställning på program om samer, samiska, renskötsel och historia. De flesta är rekommenderade för årskurser men vissa program passar bra även för yngre årskurser. Programmet nås genom att klicka på programtitel eller kopiera länken och klistra in i en webbläsare. 

Program från UR 
 
Grundskola 4-6
 
Produktionsår:2012
Längd:9:04
Tillgängligt till:31 december 2017
Andrea Hökerberg möter trettonåriga Brita i den härjedalska vildmarken. Brita ska få göra det hon så länge längtat efter. Hon ska för första gången alldeles själv få märka familjens renar. Brita och hennes familj är samer.
https://urskola.se/Produkter/173263-Andrea-halsar-pa-Hos-Brita
 
Grundskola 7-9
 
Produktionsår:2009
Längd: 15:04
Tillgängligt till: 30 juni 2017
Hur gammalt är samiskan? Varför talas samiska i Sverige? Vilka talar språket idag? Vi åker med helikopter till en renslakt utanför Kiruna där vi träffar samer och hör dem berätta om varför samiska är viktigt för dem. Dessutom möter vi artisten Sofia Jannok som skriver alla sina låtar på samiska.
https://urskola.se/Produkter/155349-Jakten-pa-spraket-Samiska
 
Gymnasiet
 
Produktionsår: 2014
Längd: 28:27
Tillgängligt till:30 juni 2019
Ante känner sig vilsen. Han vet att han är same, men han kan inte känna det. Nu har han flyttat till Jokkmokk för att söka sin identitet. Här kan han studera det samiska språket och hantverket. I Jokkmokk bor även Antes morbror, jojkaren Per Niila Stålka. Per Niila har jojkat för Ante så länge Ante kan minnas. Nu har Ante börjat göra egna jojkar. Jojken blir ett sätt för Ante att uttrycka sina känslor. Genom jojken börjar Ante hitta sig själv.
https://urskola.se/Produkter/186830-Valja-vag-Antes-jojk
 
Allianser i Sápmi, Samernas tid
Produktionsår: 2017
Längd: 58:29
Tillgängligt till:1 juli 2018
 
I arkeologiskt material finns spår som antyder nya idéer bland jägarfolken i norra Europa århundradena runt Kristus födelse. Den samiska kulturen med sin karakteristiska ornamentik, kåtans rumsindelning och nya sätt att begrava sina döda uppstår. Samerna blir tack vare sin fångstexpertis viktiga aktörer i vikingatidens handelsnätverk. Samiska pälsverk utgör motorn i den europeiska ekonomin.
https://urplay.se/program/203237-samernas-tid-allianser-i-sapmi

Gränser genom Sápmi, Samernas tid
Produktionsår: 2017
Längd: 58:29
Tillgängligt till:1 juli 2018

Under 1600-talet tränger sig de omkringliggande nationalstaterna in i Sápmi. De ryska, svenska och danska kungahusens territoriella anspråk på samernas land leder till de första gränsdragningarna i Sápmi och till splittring av de samiska folken. Kolonisationen leder till att samerna blir en minoritet på sin egen mark. Den skogssamiska kulturen utplånas nästan under trycket från nybyggarna. Parallellt genomförs en kristningsprocess där kyrkan använder tvång och våld för att kristna samerna.
https://urplay.se/program/203238-samernas-tid-granser-genom-sapmi
 

Stölden av Sápmi, Samernas tid
Produktionsår: 2017
Längd: 58:29
Tillgängligt till:1 juli 2018

Sápmis 1900-tal är omtumlande. I Sovjetunionen förs en hård assimileringspolitik gentemot östsamerna och Stalins terror skördar många liv. I väst börjar den storskaliga utvinningen av Sápmis naturtillgångar. Skogen, malmen och vattenkraften gör Sverige till en rik nation. Exploatörerna rättfärdigar sina handlingar med hjälp av rasforskningen. Fram till sent på 1900-talet placeras samiska barn på internatskolor där deras samiska identitet och språk utarmas. Samerna mobiliserar sig under de sista årtiondena före millennieskiftet och det leder till att de första sametingen bildas.

 

Högskola
 
Vår samiska Kamp 
Produktionsår: 2013
Längd: 28:33
Tillgängligt till: 30 juni 2020
I Norge under första delen av 1900-talet ansågs den samiska kulturen vara mindre värd och samerna skulle lära sig norska och leva efter norska seder och bruk. Vi träffar Susann Funderud Skogvang från Kåfjord som fick en hemläxa i skolan som förändrade hennes liv. Hon fick reda på att alla fjällen i bygden hade samiska namn. Susann fick för första gången kontakt med sitt samiska arv och är idag, liksom många andra, stolt över sitt ursprung och sin identitet. Vi träffar även Solbjørg Valio som gick på norsk internatskola i slutet av 1950-talet, och Per Fugelli som var distriktsläkare i Lakselv i slutet av 1970-talet. Dessutom berättar Nina Afanasyeva i ryska Murmansk om sin kamp för att den samiska kulturen ska överleva.
https://urskola.se/Produkter/181489-Var-samiska-kamp-Stolt-framtid
 
Produktionsår:2013
Längd:29:33
Tillgängligt till:30 juni 2020
Samisk kultur har fått internationellt erkännande under senare tid. Vi möter sångerskan Marit Boine som använder sin röst för att förmedla stolthet och samiska värderingar. Som barn fick hon lära sig att det samiska var mindre värt och ville varken tala samiska eller bära samisk dräkt. Skådespelaren och författaren Simon Marainen vill bevara den traditionella jojken men tror också på förnyelse av samisk kultur. Därför använder han jojken i nya sammanhang med bandet Ára. Suvi West bor i Helsingfors och har varit med och skapat serien Märät säppikäät, där hon använder humor för att ge en bild av vad det innebär att vara same i dag.
https://urskola.se/Produkter/181490-Var-samiska-kamp-Kulturens-kraft
 
Produktionsår:2013
Längd:29:33
Tillgängligt till:30 juni 2020
Att livnära sig på utövandet av traditionella samiska yrken blir allt svårare. När Ante Aikios familj inte längre kunde försörja sig på rennäringen flyttade de till finska vintersportorten Levi. Där säljer de upplevelser till turister och Ante driver en restaurang och ett samiskt museum. I Norge lever Mikkel Isak Eira av traditionell renskötsel. Myndigheterna menar att det finns för många renar på Finnmarksvidda och Mikkel kan bli tvungen att avliva sina renar. Vid havet, i byn Pollen på Stjernøya, önskar Tor och Bjørg Mikkola att de kan föra traditionerna med fiske vidare till nästa generation. De älskar livet vid havet, men upplever att det blir allt svårare att livnära sig på fisket. Vad blir kvar av den samiska kulturen om samer inte längre kan bedriva rennäring eller fiske?
https://urskola.se/Produkter/181491-Var-samiska-kamp-Entreprenorernas-tid
 
Produktionsår:2013
Längd:29:46
Tillgängligt till:30 juni 2020
Idag har samer rätt, och möjligheter, att lära sig samiska men så har det inte alltid varit. Och de kan fortfarande möta motstånd. Marja Helena Fjellheim Mortensson från Elgå i Norge fick lära sig sydsamiska i skolan tack vare ett projekt där man satsade på flerspråkighet. Hon berättar hur det är att skriva dikter på ett språk som nästan ingen förstår. Vi möter också finske Mikkâl Morottaja som rappar på enaresamiska. Tack vare att hans pappa arbetat för att sprida enaresamiskan finns det en chans att språket lever kvar. Ole Henrik Magga lever i Kautokeino, en av få platser där samiska är ett levande vardagsspråk. Han är professor i samiska språk vid och understryker hur viktigt det är att språket hålls levande och används i vardagliga sammanhang och inte bara i skolan.
https://urskola.se/Produkter/181492-Var-samiska-kamp-Sprakets-makt
 
 Produktionsår:2013
Längd:29:03
Tillgängligt till:30 juni 2020
Niila Inga är renägare och bor i Laevas sameby, nära Kebnekaise. Han och familjen lever ett traditionellt samiskt liv nära naturen. Niila Inga kan visa på hundraårig användning av jorden, där familjen livnärt sig av rennäring, men har inga papper på egendomsrätt. Området har rika mineraltillgångar och nu finns det intresse för att starta en ny gruva. Niila oroar sig för att familjens framtid kan ödeläggas. Finnmarkslagen och Finnmarkskommissionen har för avsikt att slå fast vem som har egendomsrätt till jorden och vattnet. I lagen är det tydligt formulerat att hänsyn ska tas till samernas rättigheter. Elena Tolstenko, som lever i Ryssland, strävar efter att hålla de samiska traditionerna levande trots att hon bor i ett höghus. Tidigare hade ryska samerna speciella rättigheter till sina gamla områden, men i dag tas det inga hänsyn till de gamla avtalen.
https://urskola.se/Produkter/181493-Var-samiska-kamp-Ratten-till-jorden
 
 
Produktionsår:2013
Längd:28:45
Tillgängligt till:30 juni 2020
På 1990-talet var det stora konflikter i Finnmark. Många var emot att samiska skulle införas i skolan och menade att samerna hade fått för stor politisk makt. Den politiska kampen och konflikterna väckte Marie Therese Aslaksens politiska intresse och hon blev invald i Sametinget där hon kämpade för samernas sak. Hon berättar om sitt politiska engagemang och vikten av ett levande politiskt samtal på lokal nivå. Vi möter även Marie Thereses far, Tore Aslaksen, som var samisk popstjärna på 1980-talet och toppade hitlistorna med bandet Tanabreddens ungdom. Vi tittar också närmare på hur naturtillgångar som guld och mineraler påverkar Finnmarksvidda.
https://urskola.se/Produkter/181494-Var-samiska-kamp-Makt-och-maktloshet

 
 
Program från SVT 
 
Världens Sofia Jannok
Dokumentärserie
Artisten och klimataktivisten Sofia Jannok värnar hela jordens frågor och klimat genom sitt Sápmi.

Hemma och borta Del 1 av 3
Vi följer med Sofia Jannok till Rävudden där familj, fiske och hantverk betyder allt. Sedan väntar Umeå, laddad spelning på Trästockfestivalen i Skellefteå och en urfolkskarneval på Seychellerna. http://www.svtplay.se/video/11110465/varldens-sofia-jannok/varldens-sofia-jannok-avsnitt-1
 
Det är bråda dagar för Sofia Jannok. Girjasmålet, kalvmärkning och den stora festivalen i Harstad i norra Norge där ett storslaget samiskt samarbete väntar: en konsert tillsammans med andra samiska artister som Mari Boine och konstnären Anders Sunna. http://www.svtplay.se/video/11191969/varldens-sofia-jannok/varldens-sofia-jannok-avsnitt-2
 
Sofia Jannok reser till Minneapolis i USA för att träffa svenskättlingar. Resan blir omskakande då Amerikas historia blir hennes egen.
http://www.svtplay.se/video/11325022/varldens-sofia-jannok/varldens-sofia-jannok-avsnitt-3
 
Från Sápmi till Botswana
Samisk dokumentär från 2015.
 
Del 1 av 2.
Simon Marainen är jojkaren och musikern som kombinerar turnéliv med livet i renskogen. Från kalvmärkning på fjället och sorgen efter en bror som gått bort, till turné med bandet Ára och musikaliska möten med sanfolket i Botswana. Följ med Simon på en resa från norr till söder och mellan glädje och sorg.
http://www.svtplay.se/video/2817520/fran-sapmi-till-botswana/fran-s-pmi-till-botswana-avsnitt-1
 
Del 2 av 2.
Simon Marainen är jojkaren och musikern som kombinerar turnéliv med familjen och livet på fjället. En resa till Botswana, där han träffar sanfolket, leder honom till nya tankar, samtidigt som han sörjer sin brors bortgång. 
http://www.svtplay.se/video/2834014/fran-sapmi-till-botswana/fran-s-pmi-till-botswana-avsnitt-2
 
 
Renskötarna  
Svensk dokumentärserie från 2016.
 
Tre unga renskötare tar oss med till sin vardag. I Sapmi betyder familj och vänner allt, men hur lätt är det att hitta kärleken i ett så litet kollektiv?
http://www.svtplay.se/video/10579442/renskotarna/renskotarna-avsnitt-1
 
Del 2 av 5
Inom renskötseln är alla beroende av varandra för att få livet att gå ihop. Inga Biret Máárja är äldst av fem systrar och tar ett stort ansvar.
http://www.svtplay.se/video/10643487/renskotarna/renskotarna-avsnitt-2
 
Familjen är det viktigaste för en renskötare, och vad man än gör så är familjen där och stöttar, vare sig man vill det eller inte. 
http://www.svtplay.se/video/10691703/renskotarna/renskotarna-avsnitt-3
 
Livet som renskötare kan vara stressigt och slitsamt. Hur gör man för att tänka på annat och ha roligt i vardagen? 
http://www.svtplay.se/video/10844417/renskotarna/renskotarna-avsnitt-4
 
Del 5 av 5 
Sommaren börjar lida mot sitt slut och vintern står för dörren. Det har blivit dags för slakt och jakten på kärleken fortsätter.
http://www.svtplay.se/video/10948161/renskotarna/renskotarna-sasong-1-avsnitt-5
 
sammanställning av Anna Skielta

 

Samer.se

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

På samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?