Över öppen eld:
Gör upp en ordentlig eld, gärna på björkved. Det är viktigt att det blir ordentlig glöd innan ni sätter igång. Medan ni väntar kan ni blanda i ordning degen i en bunke. Låt degen jäsa tills glöden är riktigt fin.
På spisen:
Eftersom spisplattan blir het mycket snabbare än en glödbädd så blandar ni ihop degen innan den sätts på. Låt degen jäsa en stund och sätt därefter på plattan.
RECEPT
Cirka 10 kakor som passar i en vanlig stekpanna
Ingredienser:
Lite margarin eller olja
4-5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse torrjäst
1 dl sirap eller socker
1 tsk salt
8-10 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)
Det här behövs också:
- Spis eller ved och tändstickor
- Kastrull (1,5 l)
- Degbunke
- Gaffel
- Bakhandduk
- Gjutjärnsstekpanna
- Träskiva eller dylikt
GÖR SÅ HÄR:
- Smält margarinet i kastrullen.
- Blanda därefter i vätskan och värm till fingervarmt (37° C). Häll i jästen och rör om tills den löst sig.
- Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap (socker), salt och eventuellt rågsikt. Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar.
- Rör en stund och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk.
- Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad. Picka hål i bröden med en gaffel.
- Hetta upp gjutjärnspannan på elden/plattan. Grädda kakorna i den heta pannan. Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!
Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt.