Foto: Tor L. Tuorda

Foto: Tor L. Tuorda

Foto: Tor L. Tuorda

Foto: Tor L. Tuorda

Foto: Tor L. Tuorda

Foto: Tor L. Tuorda

2016-06-13

Evas passion är den samiska naturens smaker

Svenska Turistföreningen kom att bli starten för Eva Gunnares liv i norr. Nu är det nästan 30 år sedan hon lämnade Stockholm för att arbeta på Kvikkjokk fjällstation där hon föll handlöst både för naturen och människorna. Med matlagning och fjäll som passion har hennes livsresa lett henne till att bli matkreatör och kulturguide med Jåhkåmåhkke som självklar bas.

1987 var året då kom hon till Kvikkjokk och Sábme för första gången och känslan att vara på rätt plats tyckte hon var överväldigande. Efter några år på olika STFs anläggningar i Norrbotten och Jämtland fick hon höra att det var problem på Kvikkjokks fjällstation och stövlade då upp på STF:s kansli i Stockholm och sa ”här har ni mig!”

Trots att hon bara var 23 år gammal fick hon anställning som ny föreståndare i Kvikkjokk. Eva tog över efter en konservativ stam av föreståndarinnor som mest bara ville servera turisterna sparrissoppa på pulver och halvfabricerade oxjärpar. 23-åringen ville istället satsa på bufféer som baserades på lokala råvaror så mycket det bara gick. Hon gjorde fjällstationen mer tillgänglig och öppen och under sina lediga timmar umgicks hon med ortens ungdomar på badsessioner och danser. – Den första sommaren i Kvikkjokk förändrade mitt liv, konstaterar hon.

Efter några år träffade hon Nihkolávo Gunnare från Tuorpons sameby och fick en djupare inblick i det samiska köket och i kulturen. – Nicke satte suovas i spekpannan och placerade en tändsticksask i ena änden så att flottet skulle rinna ner. Så enkelt och så gott, det gjorde intryck på mig. 

Med tiden gifte sig Eva och Nicke och fick en son. Efter åtta år på STF slutade hon och började istället läsa samisk historia för Krister Stoor vid Umeå universitet. Sedan följde många års arbete för henne med världsarvet Laponia. När utbildningen ”Biebmu - samisk matkultur” startade på Samernas utbildningscentrum med Greta Huuva som lärare längtade Eva efter att byta ut kontorsjobb mot något mer kreativt. Eva undrade dock om hon som svensk verkligen kunde gå kursen, men hon uppmuntrades att göra det och så fick det bli.

Året med Greta gav Eva Gunnare den sporre och det mod som krävdes för att starta eget som matkreatör och kulturguide. Idag finns, säger hon, det samiska perspektivet med i det mesta hon gör. 
–Jag är en förmedlare och en länk mellan naturen och människan. Men jag har stor respekt för den samiska historien och traditionen och att plocka örter hållbart så att man vet att de kommer tillbaka. När jag fick höra hur några bärplockare drog upp hjortronplantor och la upp dem på en presenning för att de skulle mogna fortare blev jag gråtfärdig, och förbannad!  

I sitt företag är Eva mest inriktad på den gröna delen av det samiska köket. Hon säljer produkter gjorda av örter och bär både direkt och via nätet. En del av det hon kan erbjuda är kanderad kvanne, tall- och granskottsolja, godisband av bär, safter och teer. Hon guidar också grupper som är intresserade av kultur, historia och samisk mat och håller kurser och smakföreställningar runtom i Norrbotten. Hon tycker samarbeten företag emellan är viktiga och att folk som stannar kvar på orten och inte jobbar i Malmfälten bättre värnar om den jokkmokkska naturen och kulturen. Att det är en styrka att det inte finns några verksamma gruvor i kommunen. Gruvor, säger hon, förändrar folks själ. Hon har många ben att stå på, men passar sig för att göra sitt företagande alltför storskaligt.
– Direkt det blir till en industri, då förstör man. Och det finns industrier som är väldigt intresserade av våra smaker. 

Hon är nöjd med att företaget går runt och sätter stort värde på den frihet hon har. Inte bara friheten att vara sin egen, utan också att få göra det hon älskar, som att utveckla maträtter. Hon vill verkligen experimentera i sin matlagning, som till exempel att tillsätta skvattram i lagen till tjälknölen eller grava fisk och kött med olika örter. Hon vurmar för att plocka fram nya smaker och få fram sensationer för smaklökarna, också utan att kött eller fisk prompt måste finnas med som en stomme i maträtterna och konstaterar att svenskar bättre känner till thailändska kryddor än vår egen naturs smaker
– Jag är förtjust i allt som är lättrökt och lättsaltat som bara smälter på tungan. Råbiff av gurppi. Och så förstås kvanne, som har en smak man längtar efter. 

2014 fick hon i uppdrag att servera mat till kungen och hans 150 hövdade följe när denne skulle inviga en Ekopark vid Trollforsen. Också då flödade Evas kreativitet. – Huvudrätten bestod av en soppa med svamp som jag till största del plockat själv: soppar, goliatmusseroner och riskor, toppat med granskottskrutonger och till det serverades ugnsrostade rotfrukter kryddade med en örtmarinad av ängssyra, rölleka, rallarros, daggkåpa och maskros. Så var det skvattramgravad älgfilé, älgörtsgravad öring - för att det var vid Piteälven - och lättrökt öring. Efterrätten bestod av en kvannebakelse chokladtryffel med konjak och rönnbär. Det funkade jättebra och jag var så stolt.  

Eva Gunnare trivs med sitt stillsamma liv i huset i Gielas/Lappstan i Jåhkåmåhkke, där Kvarnbäcken flyter genom fjällträdgården alldeles nedanför och där sonen Simon ofta tillbringar tid i dubbelgaraget intill. Hon trivs med sitt företagande och med den lokala prägeln hon satt på det. – Jag är född i en familj som rest mycket, men den viktigaste och roligaste resan jag haft är att stanna kvar på samma ställe. Lära känna årstiderna, människorna och få en djupare samhörighet.   

Text och bild: Tor L. Tuorda

Relaterat

Eva Gunnare bloggar och delar med sig av både recept och växter ur skogens skafferi.

Bloggen
 

Samer.se

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

På samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?