Stekt renbringa med pressad potatis serveras med blåbärschutny. Foto: Anna Skielta
Stekt renbringa med pressad potatis serveras med blåbärschutny. Foto: Anna Skielta

Renkött - en del av naturen och den samiska kulturen

Traditionell samisk kost är nyttig. Samerna har överlevt i tusentals år i en arktisk miljö vilket visar att den traditionella maten innehåller alla näringsämnen som människan behöver. Och basen för den samiska kosten är givetvis renkött.
Den traditionella samiska matkulturen baseras på vad naturen ger. Av naturliga skäl är renkött en mycket viktig del. Det kan förädlas på olika sätt: kokas, stekas, rökas, eller torkas, vilket ger variation i smakupplevelserna. Ytterligare smakdimensioner får man av inälvsmat och renblod och alla andra ingredienser från naturen, som bär och örter av olika slag.

Fisk, fågel och älgkött ger också viktiga variationer i kosthållet. I dag har influenser tagits in från andra matkulturer och därmed berikat den samiska kosten ytterligare.

Ett levande skafferi
Bara renen i sig är ett levande skafferi med ett kött som inte bara är gott utan också magert, vitamin- och mineralrikt. Fetthalten ligger i genomsnitt på tre procent och är ett så kallat nyttigt fett av typen Omega 3. Proteinhalten är så hög som 22 procent. Renkött är också en bra vitaminkälla som innehåller både A, B, C och E-vitamin. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium och andra mineraler som är nyttiga för människan. Om man dessutom tar tillvara inälvsmaten såsom blod, lever m.m. förstärks vitamin- och mineralinnehållet ytterligare.

Naturbetet viktigt
Renkött är vårt eget naturkött och ett resultat av samspelet mellan renen, naturen och renskötaren. Renen är anpassad till att nyttja det knappa naturbetet. Den förflyttar sig därför ständigt mellan olika årstidsland och nyttjar en förnyelsebar resurs i naturen som ingen annan kan ta tillvara. Under sommarhalvåret, då renens tillväxt sker, betar den proteinrik föda i form av gräs, örter och svamp i fjäll- och skogsland. Under vintern förflyttar den sig österut till skogsområdet för att beta energirik lav. Då går den på sparlåga med målet att överleva tills våren kommer åter med färsk växtlighet. I maj månad börjar så ett nytt renår då kalvarna föds.

Intressant

2000 ton
det slaktas omkring 2000 ton renkött varje år.

Bara
             4% fett
renkött innehåller endast fyra procent fett.

Råvara på
Nobelmiddagen
det har serverats renkött flera gånger på Nobelmiddagen.

renkött är mycket rikt på selen.

Samer.se

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi.

Om oss    |    Översikt    |    Kontakt    |    Lättläst

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

På samer.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?